söndag 24 februari 2019

Turin (Piemonte) - Angera (Lombardiet) - Gavirate (Lombardiet)


(av Angi)
Innan vi lämnade Turin gjorde vi ännu en skön promenad i grönområdet intill ställplatsen och sedan handlade vi i en välförsedd butik ca 700 m från ställplatsen. Där hittade vi också italienska espresso- och cappucinokoppar (dock utan fat) för den nyinhandlade espressomaskinen. Uppköpen stuvades undan och vi åkte iväg med kurs på en parkering/ställplats i staden Biella mitt emellan Turin och Lago Maggiore.

Färden gick längs motorvägar. Dagen var disig så sikten var begränsad, inte så att det störde körningen men man såg inte mycket av bergen i norr. Framme i Biella konstaterade vi att det inte skulle bli vår natthamn, men vår lunch åt vi där. 

Vi körde vidare längs mindre vägar mot Lago Maggiore. Arkitekturen är här mindre ”italiensk”, husen är större och bättre skötta än i södra Italien och man ser inte lika mycket övergivna förfallna hus. På allt ser man att välståndet är ett annat.

Småbåtshamn i Angera
Natthamn fann vi i Angera, en stad på Lago Maggiores östra strand och strandplats fick vi på en parkering intill en idrottsanläggning, en något ostädad strandplats men i vattnet nedanför Herman simmade sothöns och änder och några segelbåtar låg för boj inte långt ifrån. En promenad förbi idrottsanläggningen längs stranden förde oss in till staden med ett stort välskött parkområde intill vattnet. Längs strandgatan finns flera restauranger och staden klättrar upp bakom den. På ett berg i bakgrunden ligger en borg från tidig medeltid. Detta är också trakter som mycket länge varit befolkade och sjöarna i norra Italien/Schweiz har varit viktiga handelsleder mellan Medelhavet och det vi idag kallar Mellaneuropa.

Borgen i Angera
Vår morgonpromenad följande morgon, söndag, gick igen in mot staden och dess strandområde. Nu var där mycket folk i rörelse, flanerare, hundrastare, secondhand/antiktorg m.m. Staden gav ett mycket trevligt intryck. Vi avnjöt en kopp kaffe på en trattoria betjänade av en glad och skojig servitris. Det har varit lite speciellt med söndagar var vi än upplevt dem. Italienarna är mycket ute och flanerar, hela familjer, ofta flera generationer tillsammans. Det är en härlig stämning. Caféer, trattorior och restauranger är väl besökta. Man ser också många cyklister med tävlingscyklar ute på vägarna och på städernas flanörstråk främst på söndagar.

Strandparken i Angera
Vi åkte vidare från Angera mot nordost längs mindre vägar, Janes val utan motorvägar, och på våra appar om övernattnings/ställplatser hade vi valt staden Gavirate vid norra stranden av en mindre sjö, Lago di Varese bara 20 km från Angera. Det var en fin färd genom norditalienska mindre städer och landsbygd utan större höjder. Utsikten från vår ställplats (Area Sosta Camper, Gavirate) kunde inte vara bättre. Mellan oss och stranden, som ligger 20 meter härifrån, går stadens flanörstråk. På vattnet bakom strandpromenaden har man tränat rodd i tävlingsbåtar från en till fyra roddare. 

Ställplatsen i Gavirate
Alldeles granne med ställplatsen finns en lunchkrog med terrass där vi också intog vår lunch, wraps. Våra promenader längs stranden har varit vårliga i den bemärkelsen att vi har kunnat följa med vattenfåglars lek, främst skäggdopping och sothöna men också skrake och knölsvan och massor av skrattmåsar. Allt detta ser jag också i skrivande stund genom vindrutan! Nu börjar också solnedgångens pastellfärger att synas. 

Flanörer och sjöfågel i Gavirate



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar