onsdag 19 september 2018

Återkomst till Fosterlandet


(av Angi)
19.9.18

Vår morgonpromenad tog vi längs en stig som var utmärkt som kyrkstigen. Skogen var en fin moskog, skön att vandra i och skön för hundarna att springa i. Stigen slutade vid en väg och vi såg ingen fortsättning på den så vi gick tillbaka. Det blev en dryg ½ timmes promenad i disigt väder. Vi hade på kartan sett att det finns en gammal kyrkstad också här och den åkte vi till. Den ligger på ett öppet fält i närheten av Arvidsjaurs centrum. Den är annorlunda än de tidigare kyrkstäder vi sett där husen och kåtorna ligger utspridda i terrängen. Här ligger kåtorna och häbbrerna (så stavas det här) tätt nästan längs med gator. Kåtorna här har inte en rund bottenplan utan kvadratisk, endel är rektangulära, och häbbrerna är inte hus som de vi sett på de övriga ställena utan enkla timmerstugor byggda på stolpar eller hörnstenar så golvet ligger inte i kontakt med marken. Kyrkstaden har anor från 1600-talet dock är ingen av de byggnader som nu finns där så gammal.
Det var en gråmulen dag så det blev turistande via bilfönstret. Vi körde via Älvsby och Boden. I Älvsby blev det dags för lunch och vi sökte upp kyrkan, där vi som ofta tidigare vid kyrkor, hittade en bra plats att parkera. Då vi körde upp till kyrkan kom vi förbi ännu en kyrkstad, granne med kyrkan. Den bestod av timmerhus i två våningar troligen med fyra bostäder per hus. Här ser det verkligen ut att vara bostäder, inte bara övernattningsplatser. Ofta blir det ett mervärde i kultur och historia att söka upp kyrkan i byn.
Boden imponerade med sin stora militäranläggning byggd i mycket vacker stil, endel av de byggnader vi såg från vägen igenom Boden är nästan slottslika.
Under färden från Boden beslöt vi att inte bli i Haparanda som vi planerat utan åka över till Simoniemi gamla fiskehamn, ett ställe vi övernattade vid på vår färd till Lofoten sommaren 2017. Vi tog ännu en kaffepaus på rastplatsen strax före Haparanda, mycket välskött med möjlighet att tömma latrinen och fylla på vatten. Intill rastplatsen finns rester av en gammal färdväg till Haparanda med två broar med stenvalv från 1783, fortfarande intakta. Man blir ödmjuk inför vad man kunnat åstadkomma. Finns någon av dagens broar kvar efter drygt 200 år, man undrar.
Nu firar vi kväll i Simoniemi gamla fiskehamn och har det ganska bra i duggregnet.

Arvidsjaurs kyrkstad

Arvidsjaurs kyrkstad

Arvidsjaurs kyrkstad

Simoniemis gamla fiskehamn



2 kommentarer:

  1. Ja man blir imponerad nä man ser gamla broar och byggnader. Kyrkstäder finns det ochså på finska sidan?

    SvaraRadera
  2. Kyrkstugor har funnits på flera platser i Lappland. Finns ännu i Utsjoki. Kyrkstall finns t.ex. i Närpes.

    SvaraRadera