fredag 14 september 2018

Vildmarksvägen dag 1


(av Martin)
14.9
Alanäs kyrka

Efter frukost gick vi på en promenad för att få en närmare titt på Strömsunds Camping. Vi konstaterade att det på andra sidan landsvägen skulle ha funnits fina platser alldeles vid stranden. Den delen av campingen var helt tom. Tydligen vill man (alla på campingen utom vi var norrmän) ligga så nära servicebyggnaderna som möjligt. Men vi vet till nästa gång. Efter service (WC-kasettömning, vattenpåfyllning, gråvattentömning) åkte vi in till Strömsund för att handla det nödvändigaste på COOP och Systemet och för att tanka Herman.
Sen bar det av norrut längs Vildmarksvägen i riktning mot Gäddede. Det finns massor med exotiska namn längs vår rutt.
Lunchen intogs på en rastplats alldeles intill en liten fors. Ett vackert ställe. På vägen tog vi också en liten sväng till Alanäs som är ett litet samhälle ute på en udde. Kyrkan finns på bilden.
Hällingsåns ravin
Målet för dagen var Hällingsåfallet (läs mera på https://wildernessroad.eu/hallingsafallet). Hällingsåfallet är ett måste om man åker Vildmarksvägen. Ett över 40 meter högt vattenfall som ligger i en lång och djup ravin. Vägen dit var en dålig grusväg som vi körde i ca 40 km. Det krävde stor koncentration för att åka slalom mellan alla groparna i vägen. Det är inte roligt att åka i gropar med en husbil. Man tror att inredningen skall ramla i bitar. Men det är bara ljud. Inredningen håller.
Sista biten vandrade vi 2,5 km på en stig längs Hällingsån genom omväxlande natur och vacker urskog. Så småningom steg stigen uppåt och ån ändrades till en ravin som blev allt djupare tills vi kom fram till vattenfallet. Vandringen längs ån var minst lika fin och sevärd som själva fallet.
Efter kaffe (det heter visst fika här) vid vattenfallet gick vi en snabbare och lättare väg till Herman och fortsatte sedan längs grusvägen 15 km till Gäddede och sedan söderut ca 15 längs landsvägen till en liten ”puskaparkki” (fricamping på svenska) alldeles vid stranden av en sjö (N 64.42289, E 14.33984). Före oss låg här en dansk husvagn med ett par som verkade trevliga. Det ryms bara två ekipage här. Iskrivande stund går solen ner bakom trädtopparna (jo, vi har haft sol nästan hela dagen) som speglar sig i vattnet.

Hällingsåfallet
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar