torsdag 1 december 2016

Så kom Husliga Herman hem

(av Martin)

Efter att vi hållit på med segling i "hela vårt liv" tyckte vi en vacker dag (det var det faktiskt) på sensommaren att det kunde vara dags för nånting annat och nytt. Vi hade redan ett tag funderat på husbil och också provat på det ett par gånger och tänkt att det kanske kunde vara spännande att upptäcka Europa på mer eller mindre torra land (vi har inte tänkt oss till England).
Vår femte segelbåt, s/y Senta sattes till salu på Nettivene (Finlands största parkeringsplats för båtar) i september. Provseglingar gjordes med ett par besättningar men när upptagningen närmade sig hade vi ännu inte fått napp. Först när båten redan var uppe dök köparen med habegär i blicken upp och det blev affär.
Martin hade sin vana trogen undersökt husbilsmarknaden grundligt och vi visste ganska väl vad vi ville ha. Med tanke på Europas gamla städer och krokiga kustvägar ville vi inte ha en alltför stor bil. Den skulle vara byggd för två och med en dubbelsäng som man inte behöver stege för att nå och där man inte behöver klättra över varandra när man skall upp på natten, vilket man ju skall i vår ålder.

Husliga Herman hemma




Det var efter ett tag ganska klart att den rätta husbilen skulle hittas i Tyskland nästa vår. Bilen skulle vara ganska ny (1-2 år) och körd högst 50 000 km. Bilarna på Nettikaravaani var antingen för mycket körda eller för dyra och ganska få motsvarade vår kravspec. Men sen en vacker dag (det var det faktiskt) i början av oktober dök Herman upp på Nettikaravaani. Herman är en Bürstner Nexxo T660 (för den som vill Googla) årsmodell 2011 och var körd 51 000 km. Till skillnad från det mesta som hittats i Tyskland var han rätt väl vinterutrustad med två stora akkur (batterier) på nöjessidan, ett effektivt gasdrivet värmeaggregat med elpatron (när man vistas på platser med stolpe), isolerad och uppvärmd gråvattentank, dubbade vinterdäck mm och en sk. fransk säng, dvs. en dubbelsäng på längden och också i övrigt mycket välutrustad.


Den 7.10 skrev vi på köpavtalet för att sälja Senta och den 8.10 åkte vi till Tavastehus för att titta på Herman, gjorde affär och åkte hem med bilen samma dag.


"Livet är å ena sidan fullt av möjligheter men å andra sidan ganska kort" (Martin)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar