måndag 13 mars 2017

Gasproblem

(av Martin)
I den bästa av världar skulle harmoniseringen av EU-standarderna ha kommit så långt, att den gasbytta som funkar i Finland också skulle funka i resten av Europa. Så är det inte. När det är fråga om vanliga utbytbara 11 kg gasbyttor finns det knappt två länder i Europa med samma system. Byttorna är inte utbytbara och anslutningarna är olika! Hur gör man då när man skall ut och resa? Att köpa nya flaskor i varje land är inte billigt. Här och där finns det företag som fyller på gasbyttorna men dem får man söka med förstoringsglas och det är långt mellan dem. Det låter heller inte som en väldigt bra idé att planera sin resrutt efter gaspåfyllningsstationer.
Det finns en lösning även om den inte gäller Finland. I alla andra länder utom Finland finns det mackar för LPG (Liquified Petroleum Gas) som är samma som Motorgas (inte att förväxla med Fordonsgas) eller Gasol (handelsnamn), dvs Propan på våra breddgrader och en blandning av Propan och Butan längre söderut (Propanens kokpunkt är -42 C och Butanens 0 C). Fordonsgas säljs i Finland på några ställen. Det är Metan (vanligen naturgas eller biogas) som kräver ett högt tryck, 300 bar, för att hållas i vätskeform. Husbilens system är 20 bar.
Om man har en s.k. fast tankflaska med överfyllnadsstopp kan man fylla på gasen själv på LPG-mackarna. Lika enkelt som att tanka diesel. Gasen är i första hand avsedd för gasbilar men funkar lika bra för husbilsbehov. Dessutom till halva priset jämfört med Gasol (som är exakt samma sak). Varför vi inte har gasbilar drivna med LPG i Finland (som enda land i Europa) kunde vara värt en egen mässa, men inte nu.
Jag gjorde så, att jag installerade en 11 kg LPG tankflaska i stället för den ena 11 kg gasolflaskan och har dessutom en extra 11 kg gasolflaska som reserv (alltså totalt 3x11 kg) i det s.k. garaget (bilens förrådsutrymme). På bilden är LPG tankflaskan den bakre orangea. Påfyllnadsadaptern ses uppe till vänster. Mig veterligen har vi två ställen i Finland där man kan tanka LPG. Det ena råkar vara i Virkby i närheten. När jag blev klar med installationen var jag där och fyllde på för att testa. Allt väl.

1 kommentar:

  1. Det här med LPG-flaska intresserar väldigt mycket. Vi har kört med finska flaskor och haft problem med fyllandet utomlands. Finns det något företag som installerar det som behövs för LPG här i trakten? Hur stor är kostnaden ungefär? Mvh. Göran Karlsson i Bromarf

    SvaraRadera