onsdag 25 april 2018

Arensburg


(av Angi)

Arensburg 25.4.2018

Vår morgonpromenad med hundarna förde oss norrut ut längs udden och en ny klint, dock inte lika hög som den i Panga. Vi gick längs en fin gräsbevuxen klintkant med ett rev som bröt vågorna ordentligt ca 100 m utanför kusten. Vi konstaterade att nästa gång vi besöker stället så parkerar vi på denna klintkant. Det blåste ganska bra så bränningarna mot revet var imponerande. Orten gissar vi är mera befolkad sommartid, många av husen såg fina och endel rätt nya ut men de var obebodda denna tid på året. Stranden invid hamnen, där Herman stod parkerad, bestod av rätt stora flata kalkstenar, av vilka man byggt upp mindre och större rös, se bild i föregående dags blogg. Dessa stora kalkstenar bildade en vall mot havet. Jag imponeras av vattnets och vindens kraft som kan bilda dyner av dessa flata kalkstenar.
Vår ställplats med utsikt över Biskopsborgen
Vårt mål för dagen var Arensburg, eller Kuressaar på landets språk. Vi körde alltså söderut och den väg som vår GPS-guide Jane föreslog, vilket tog en knapp timme. Vi hade på appen Camperkontakt fått uppgift om att det skall finnas en ställplats alldeles intill Biskopsborgen i Arensburg. Vi hade pga enkelriktade gator lite svårt att hitta fram, men hittade till slut parkeringsplatsen intill Spahotell Meri (N 58.24791, E 22.47393), där ett antal parkeringsplatser är breda och utmärkta för husbilar eller -vagnar. I receptionen tog de 25 € för övernattning. Här finns möjlighet att tömma latrin, fylla på färskvatten och jag fick mitt hår tvättat i Spaets dusch.
Vi gick en lång promenad runt och in till Biskopsborgen, en mycket välbehållen borg med anor från 1200-talet och Waldemar Sejrs tid. Området kring borgen är mycket vackert och välskött. Söder om borgen finns en stor fin plage, som förståss nu var tom, temperaturen låg kring 10 grader, inget plageväder, men jag kunde föreställa mig att fira en vacker sommardag där.
Piret och Suur Töll utanför Spa Hotell Meri
Efter en lätt lunch gjorde vi en promenadtur till, nu genom staden, en fin gammal stad med mer eller mindre renoverade hus. En stad som likt Ekenäs och Hangö i Finland säkert lever upp på sommaren, med många restauranger och caféer, små butiker och hus med egna gårdar. Tomt var det på både folk och bilar denna tid på året, men säkert annat om ett par månader.
Vi beslöt äta på restaurang denna kväll och gick åter en gång in till gamla staden och sökte upp restaurang La Perla, en italiensk restaurang. Där valde vi på menyn en antipasto till förrätt och en pasta efter det. Antipaston var mycket god och fräsch och min pastapenne med kycklingbitar och broccoli i en gräddsås med mycket ost var mycket god fast mäktig och Martin berömde sin Seafoodpasta till skyarna. Till det ett gott rödvin från Puglien. Jag rekommenderar restaurangen, både för dess mat, servering och interiör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar