tisdag 24 april 2018

Norra Ösel


(av Angi)

24.4.2018 Koguva på Muhu – Saaremaa Sadam på nordvästra Ösel


Väderkvarnsmaskineri
Det hade regnat lite under natten men vi vaknade till en halvmulen lite blåsig dag, i mitt tycke ett bra väder. Vi  gjorde en efter-morgonmålet-promenad längs strandens enbuskbeväxta betesmark. Vi lärde oss av wikipedia att hela den nordvästra udden av Muhu var ett alvar som man höll på att återställa. Ett alvar är en kalkhaltig mark som inte duger till odling pga sitt tunna jordskikt, men har i alla tider använts som betesmark. Under Sovjettiden har alvaren på Muhu och Ösel fått växa igen utan betande djur. Vår färd för dagen startade vi norrut mot den yttersta ändan av udden och körde längs en smal grusväg över alvaret till kusten i norr, ett fint, låglänt kustlandskap. Där kom tubkikaren fram och av lite ovanligare fåglar såg vi gravänder och storspovar i det långgrunda vattnet.
Därifrån körde vi till Ösel och bestämde oss för att köra längs Ösels norra kust. Ett tips från tripadvisor var väderkvarnarna i Angla, så det blev vårt andra mål för dagen. Där stod 5 kvarnar på kvarnbacken,en stor holländskbyggd och 4 mindre. Vi betalade inträde och fick komma in i det stora kvarnen med 4 nivåer. Det var imponerande att se maskineriet som var intakt med handgjorda stora kugghjul av trä, ett imponerande ingenjörsbygge.
Stranden vid Saaremaa Sadam
Lunch, tupplur och kaffe intogs vid Soela Sadam där vi parkerade fint med utsikt över vatten åt tre håll, inte illa, och underhölls av flera skrakar.
Följande mål var Panga klint i nordväst, Ösels brantaste strand där klinten är över 20 m. Hela udden omges av ett rev, så vågorna bröt ordentligt utanför stranden. Där gjorde vi en lång promenad längs stranden i en vacker tallskog med blåsippor strödda över marken, både blå och här och där rosa till färgen. Panga klint är ett utflyktsmål utan cafeer eller restauranger men med plats för grillning, piknik och lek på en stor gräsplan samt en fin promenad längs klinten.
Det är lustigt hur vi dras till vatten, seglaren i en försvinner väl aldrig. Nattplatsen är också vid en liten hamn, Saaremaa Sadam, i nordvästra hörnet av Ösel (N 58.54481, E 22.21747). Just nu trummar ett svagt regn på taket men vi har det skönt med utsikt över vatten i en liten by där stararna promenerar på granngårdens gräsmatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar