torsdag 26 april 2018

Södra udden

(av Martin)
26.4.2018
Vår vän Kari Pasanen från Pojo ringde i går och ville uppmärksamgöra oss på ett naturskyddsområde strax norr om Arenburg, Viidumäe, som förestås av en bekant till honom. Ett annat önskemål av vår vän Ritva Rissanen var ett par bilder från Saare Golf, som ligger alldeles invid Arensburg.

Sagt och gjort. Efter normala morgongöromål inklusive en promenad ut till udden söder om biskopsborgen  (där det låg en många brunänder och viggar förutom skäggdoppingar, skrattmås, fiskmås och sothöns) och service innefattande tömning av WC-kassett och gråvatten och påfyllnad av dricksvatten åkte vi först till Saare Golf för att ta ett par bilder och sedan till Viidumäe naturskyddsområde där det också fanns ett naturrum, som vi dock inte besökte. Från parkeringen utgick två naturstigar, en 1,5 km och en 2,3 km. Vi valde den längre och gick en fin promenad genom ställvisa urskogsområden. En fin vandring även om den var ganska kort. På vägen såg vi bl.a. vätteros (Lathraea squamaria) som är en snyltrotsväxt huvudsakligen med hassel som värd. Den är rätt ovanlig men finns också i Skuru nära Bässbanan där det växer mycket hassel. Där brukar vi se den varje vår. På sommaren ser man den inte längre.
Sörve tuletorn
Vårt huvudsakliga mål för dagen var den långa udden söder om Arensburg. Där har vi varit tidigare med fotoklubben AFK på fotoexcursion även om det är länge sen; kanske 25 år eller mera. Jag minns inte att asfaltvägarna skulle ha varit lika fina då.
Vi hade kollat ett par möjliga övernattningsställen på kartan. Först åkte vi till Ohessaare och hittade en fin ”puskaparkki” (fricamping låter så mjäkigt) invid en klint, där vi drack vårt eftermiddagskaffe. Vi beslöt oss i alla fall för att åka vidare och inspekterade som följande en udde i Türju dit vi körde längs en lång och ställvis besvärlig och mycket smal väg. Vi tyckte inte att det var ett ställe för oss utan åkte vidare längst ut på udden till parkeringen vid Sörve tuletorn.  Där träffade vi på en souvenirfärsäljare och inhandlade ett vackert underlag av ene  för 10 €, och gick sen längst ut på udden för att komma längst ut på udden för en bild av fyren (se bilden). Min gissning är att ganska många har gjort samma sak. Fågellivet var inte så imponerande den här gången.
"Puskaparkki" i Ohessare
Vi beslöt oss för att åka tillbaks till Ohessaare (N 58.00144, E 22.02283), där vi tänkte oss en vacker solnedgångskväll med klar och molnfri himmel. Ute var det rätt kyligt trots klart solsken men platsen var fin bara ett par meter från klinten.
I skrivande stund har dock en dimbank vält in och våra förhoppningar om solnedgångsbilder tycks komma på skam. Om en dryg timme vet vi. Solen går ner kl 21.04 just här för att vara exakt.
Nu vankas matlagning. Det blir en kycklingwok med purjo, paprika, små svampar (impulsköp) och ingefära. Till det ett gott rött (som faktiskt redan är påbörjat).

PS kl 21: Dimman lättade


Kvällshimmel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar