onsdag 27 september 2017

Från öst till väst

(av Martin)
27.9
Senast jag uppdaterade bloggen 24.9 var vi i Warzawa. Sedan dess har vi hunnit vara med om ett och annat. Följande mål var Wroclaw (utt vråttschlaff) på tyska Breslau. Genom Polen körde vi nästan enbart längs motorvägar. Även om det kan kännas trist så visste vi från förr att småvägarna i Polen ofta medför ”överraskningar”. I stället använde vi den tid som inte gick till motorvägsåkande till att närmare bekanta oss med res- och färdmålen.

En bro o Wroclaw
Wroclaw är en gammal ärevördig handelsstad. De äldsta delarna ligger på några öar som bildats i floden Oder. De äldsta bosättningarna dateras till för 300000 år sedan (!). Redan ca 1500 f.Kr. begick man handel här. Vi nordbor med vår unga historia blir rätt ödmjuka.
Staden har tillhört olika tyska kungariken och senare Tyskland fram till andra värlskriget. Efter det tillföll Wroclaw Polen.

På kvällen när vi kom fram hann vi inte göra så mycket annat än rasta hundrana och söka oss till restaurangkvarteren i ”gamla stan” (någon riktig gamla stan finns inte). Vi hittade ingen restaurang där  man serverade traditionell polsk mat. Alla krogar var italienska. Pastamiddagen var ingen höjdare.

Kärlekslås på bron
Vi hade turen att hitta en bevakad parkeringsplats alldeles i hjärtat av staden och invid en park. Det var kanske inte enbart tur. Jag hittade platsen på appen Park4Night som jag anlitar en hel del. Där var det fint att övernatta och lätt att rasta hundarna.

En liten detalj av panoramat
Följande dag gick vi omkring i de äldsta delarna av staden. Holmarna som staden sedermera byggdes på vimlar av kyrkor och vackra gamla nitade stålbroar. Wroclaw förstördes ”endast” till 70 % under slutskedet av andra världskriget och är liksom Warszawa helt återuppbyggd.

Precis bredvid vår parkering finns Panorama Raclawicka som är en stor byggnad med en jättelik panoramamålning målad 1894 som visar slaget vid Raclawice år 1794. Panoramamålningen är helt otroligt imponerande. Den är tekniskt gjord så att den jättelika runda duken, 114 m lång och 15 m hög, är integrerad med den byggda förgrunden så att man får ett 3-D intryck och tycker sig hela tiden vara mitt i händelsernas centrum. Det är svårt att beskriva i ord och bild. Besök stället! Det är det värt. Nästan så att det är värt en resa till Wroclaw endast för den saken. Bilden här gör inte rättvisa åt det monumentala konstverket men visar i alla fall en detalj.

Frauenkirche
När vi i går lämnade Wroclaw med siktet ställt på Tyskland fortsatte vi ännu längs motorvägarna till Dresden där vi tog en paus. Jag ville absolut se Frauenkirche. Jag såg kyrkan i ruiner c 1996 när återuppbyggnaden av kyrkan, som från början var avsedd att kvarstå i ruiner som ett minnesmärke över krigets vansinne, precis hade börjat. Nu var kyrkan helt återuppbyggd sten på sten nästan enbart av materialet från ruinerna. Också det en imponerande prestation.

Målet för vår övernattning som jag hittat i Park4Night finns i Gelenau i Erzgebirge söder om Chemnitz. Det är en nyanlagd ställplats invid ett sport- och friluftscentrum. Platsen var helt ok och gav goda möjligheter att rasta hundarna. Dit åkte vi längs mindre vägar genom att ge TomTom ordern att undvika motorvägar.

I dag morse hade vi en fin morgonpromenad med hundarna längs skogsvägar i den vackra naturen i Gelenau, ömsom i mörka skogen och ömsom med en strålande utsikt över de böljande landskapet i ett soldis som gav fantastiska färger åt höstlöven. En väldigt fin "ruska" på sitt sätt. 

Vårt mål var en ställplats vid stranden av Main i Albertshofen strax öster om Würzburg. Också den hade jag hittat på appen Park4Night. Också nu hade vi gett TomTom order om att undvika motorvägar. Den här gången blev det betydligt äventyrligare. Vi kom 4 gånger in på vägar som plötsligt var avstängda pga vägarbeten. Att sedan hitta fungerande omvägar var inte alltid så enkelt. Med Angi som skicklig navigator med GoogleMap gick det trots allt bra även och resan tog ett par timmar mera än beräknat. Märkligt att man i Tyskland inte har förslag till omvägar så som vi har. 

Nåväl, vi är framme i alla fall och platsen är fin (N49.7728, E10.1573 för den som är intresserad). Trots smärre äventyr njöt vi av färden längs de mindre vägarna. Det starkt kuperade landskapen kombinerat med höstens färger i träden var skönt och fint att få uppleva.

I morgon tar vi kurs mot Moseldalen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar