lördag 23 september 2017

Lite historia och lite annat från Lettland och Litauen

(av Angi)
23.9
Bauskas borg, nya sidan
Dagens mål var Vilnius, där vi hade en förhandsbokning på en liten ställplats i närheten av den gamla staden, Downtown forest camping (N 54.67777, E 25.30226). Dagens färd tog oss genom platta odlingsbygder. Man kan fortfarande förvåna sig över att det lönar sig att odla på Finlands jämförelsevis små odlingsbara arealer, inklusive Österbotten, när man ser dessa vidsträckta fält både i Lettland och Litauen. Det som förvånar är den glesa bebyggelsen på landsbygden. Var bor de som odlar dessa stora fält? Ändå ser man små boskapshjordar ibland på bara 3 – 5 djur som betar och helt utan att vara instängda med stängsel, vilket ju skulle tyda på småbruk. En hel del grönsaksodling såg vi också, jag kände igen åtminstone kål och rödbeta. Majs odlas också på stora fält, förmodligen inte för att ätas som kolvar utan för att kunna frigöra kornen (corn på engelska). Det har tydligen varit en mycket regnrik höst här för på många fält såg vi vatten, som inte sugits upp utan bildade små sjöar. I dessa sjöar sökte fåglar mat, bl. a. såg vi många stora flockar med tofsvipor men också gäss, tranor och svanar fast i mindre mängd.

Bauskas borg, gamla sidan
En del av nöjet med våra irrfärder har varit att läsa om ställen vi passerar på internet. På det sättet upptäcker man ställen värda att besöka. Vi fann t. ex. staden Bauska i Lettland strax norr om gränsen mot Litauen, där det finns en borg, som till hälften är en ruin som var byggd av tyskar tillhörande den livländska orden på 1400-talet och till hälften var en borg från 1600-talet, som var mer eller mindre intakt, dvs uppbyggd på nytt efter att ha bombats av ryssarna under stora ofreden i början av 1700-talet. Över huvud taget har både Lettland och Litauen lidit stort av fientligheter mellan tyska ordnar, polacker, ryssar och också svenskar sedan 1500-talet. Den tyska och även den judiska andelen av invånarna i de större städerna har varit förvånansvärt stor ända fram till andra världskriget. 10 000-tals judar har deporterats från städerna och antingen dödats på plats eller förts till läger i Tyskland och Polen.
Gamla stan i Vilnius
Nu är vi framme i Vilnius på en intressant ställplats inne på en gård vid ett stort hus, som också är ”hostell”, bar och har lite restaurantverksamhet. Mest ser vi ungdomar som gäster här. Vi tog oss en promenad till den delen av gamla Vilnius som ligger nära, inte den del där de gamla kyrkorna finns men en vad jag såg som levande gammal stad med gränder, små torg, krogar med trottoarservering m.m. Vid ett av de pittoreska torgen tog vi oss en öl och hade som bordsgrannar en mor och son från Tavastehus! Sonen studerar i Vilnius, specialiserar sig på baltiska språk, inte helt vanligt.

Efter att ha promenerat lite runt i staden är vi nu tillbaka i Herman och matdoften tränger in i näsborrarna. Skall bli gott att få smaka på den fiskrätt som Martin tillrätt medan jag skrivit detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar