lördag 23 september 2017

On the Road again

(av Martin)

22.9
Då är vi äntligen på väg på en ny ”irrfärd” med vår kära Husliga Herman. Vi är fulla av förväntan och har under flera veckor förberett oss på att kunna åka iväg. Förberedelserna har bl.a. varit att se till att odlingarna är skördade och klara att ta emot vintern, att veden är huggen och klar och fram för allt att kalendern är putsad från förpliktelser alt. att eventuella förpliktelser är pålitligt delegerade.

On the Road again
Kosan är ställd mot Moseldalen. Jämfört med tidigare färder är väldigt få saker planerade på förhand.  Det enda bestämda är egentligen att vi skall vara i Löf (som ligger i Moseldalen nära Koblenz) 29.9.kl 8.30 för att få ett ventlationssystem till toan installerat av det företag (SOG) som tillverkar det hela och som råkar finnas just där. I övrigt är planerna helt oplanerade. Jo, vi skall vara  hemma i god tid före 18.10 då jag skall genomgå en större ögonoperation.

Vi tog 10.30 färjan från H.fors till Tallinn. Det innebar att väckningen kunde ha varit helt ok förutom att både Angi och jag låg vakna fr.o.m. femtiden. Överfarten var enkel och odramatisk. Man åker över på två timmar. Vi hade lämnat hundarna i husbilen och det gick bra.

Några kilometer från Tallinn mot Riga har vi en favoritpark där vi ”brukar” rasta hundarna efter överfarten, dvs. vi gjorde det på vår färd i april. Så ock denna gång. Där åt vi också en smörgåslunch. Efter en kaffepaus på vägen kom vi till Riga vid 18.30-tiden och parkerade ”som vi brukar”  på en parkeringsplats vid Tekniska högskolan och vandrade några kvarter till en trevlig uteservering där vi ”som vi brukar” inmundigade en bärs. Det är värst vad våra hundar är populära. Alla servitriser föll på knä och gullade framför allt med Charlie och Willie.

En bärs i Riga
På vägen till Riga hade Angi Googlat en del. Riga är en gammal stad med stolta anor. Visste du att Riga grundades redan 1201? Visste du att Riga var Hansans näst viktigaste stad näst efter Lybeck? Det anade mig. Det visste du inte. Visste du att vi nu besöker den andra självständiga lettiska republiken?  Den första republiken godkändes av Lenin i samband med freden i Riga 18.3.1921 då Lettland utlovades självständighet ”i evinnerlig tid”. Löftet hölls i 20 år. Så är det med politiska ”löften”. Den nuvarande självständiga lettiska republiken utropades i samband med kuppen mot Gorbatjov  i  Moskva 1991. Förvecklingarna i Lettland var inte helt oblodiga.

Riga är en vacker och trevlig stad. En vacker dag (det är vackert i dag också) skall vi tillbringa mera tid här.

”Som vi brukar” sökte vi vårt natthärbärge vid ABC Airport Hotels husbilsparkering. Väl framme konstaterade vi att allt var låst och släckt. En vänlig ung man på gatan meddelade oss att husbilsparkeringen har upphört. Vi har nu ställt oss på längden på en vanlig parkering längs gatan utanför och övernattar här efter en god middag ombord (N 56.93191, E 24.01672).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar