måndag 17 september 2018

Vildmarksvägen tar slut


(av Angi)
17.9.18
Nattens regn hade upphört när vi vaknade men morgonen var fuktig och kylig. De vandringar som utgår från Fatmomakke är långa, 20 km eller mera, så den morgonpromenad vi gjorde var av och an längs en av stigarna som leder upp mot Marsfjället, södra Lapplands högsta fjäll på drygt 1500 m. Efter det styrdes färden i riktning mot Vilhelmina. Det blev åter en färd som till största delen gick längs med vatten, stora långsmala sjöar som egentligen är delar av vattendraget Kultsjöån som sedan i Vilhelmina sammanfaller  med andra vattendrag och bildar Ångermanälven. I Saxnäs inhandlades rökt röding, första stället vi såg där fisk var till försäljning.
Trappstegsforsen
Vi körde förbi en mycket speciell fors alldeles intill vägen, kallad Trappstegsforsen, ett namn som väl beskriver den breda forsen. Stenarten i forsen spjälker i nästan kubiska former såg vi på stenar som låg vid stranden. Fotot beskriver bättre än ord den intressanta forsen.
Vi tog oss upp på Stalonberget för lunch och förträfflig utsikt. Toppen av fjället är en stor avlång jämn platå, som om den skulle vara av mänskan gjord, uppbyggd av stenar som påminner om makadam, mycket egendomligt. Ingen växtlighet har fått fäste uppe på platån.
Ännu ett stopp gjordes på vägen mot Vilhelmina och det var en parkering med båtramp till sjön Malgomaj, detta för att tvätta bilen, som blivit smutsig längs vägen till Fatmomakke, en lerbelagd väg med våt yta. Det var ett fint ställe också för hundpromenad och kaffe.
Lövlidens camping
Natthamn är campingplatsen i Lövliden några km från Vilhelmina. Det är en fin, välskött plats längs stranden av Volgsjön med bra platser för campare och dessutom flera fina stugor. Här finns också alla bekvämligheter som t. ex. tvättmaskin och torktumlare, vilket för vår del utnyttjades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar