lördag 22 september 2018

Simoniemi-Kuusamo-Kajana-Luhanka


(an Martin)

20.9
Det är inte så mycket att berätta om resan. Vi åkte rakt över Suomineitos midja från Simoniemi till Juuma i Kuusamo. Hon är rätt smal om midjan, 255 km. Under vår färd till och längs Vilmarksvägen såg vi renar bara en gång och det var i Strömsund. På vägen till Juuma såg vi destu mera av den sorten. Renarna nonchalerar oss bilister totalt, helt medvetna om sin historiska rätt till sina marker, så man får ta det försiktigt och hålla god utkik.
Vi hade sedvanlig lunch- och kaffepaus på vägen och anlände till Juumas vackra lägerområde vid 18-tiden. Där fick vi en fin strandtomt.

21.9
Oulankajokis kanjonrunda
Efter frukost åkte vi iväg drygt 40 km på studtals rätt dåliga grusvägar  (att breda ut grovt krossgrus på vägen gör antagligen underhållet billigare men det är ett eländigt underlag att köra på; i synnerhet med en husbil med hårt pumpade däck). Vi hade tänkt oss Oulankajokis kanjonrunda på 6 km i vertikalled. Leden går mycket upp och ner. Vi startade vid  den enda punkt man kommer till med bil i rundans nordöstra hörn och gick rundan medsols eftersom vi ville se Oulankajoki motströms. Riktingen på kartan var ritad motsols och så gick de flesta. Som fotograf tycker jag att man inte kan fota forsar medströms lika lite som man med gott resultat kan fota växter med ljuset i ryggen.
Rundan är fantastiskt vacker med omväxlande terräng och som sagt mycket upp och ner. När man blickar ner i kanjonen står man ordentligt högt uppe. Kanjonen är imponerande. Tyvärr (ur fotosynpukt sett) var det klart solsken och då är det hart när omöjligt att fota landskap med bra reslutat. Önskevädret är halvmulet. Men destu mera njöt vi av turen.
Vid Kirkasvetinenlampi intog vi vår medhavda och välförtjänta lunch.
Efter målgång blev det raka spåret till Kajana, ca 300 km. Vi hade tidigare besökt en fin liten parkeringsplats i en park mitt i centrum nära torget och vid vattnet (Ule träsk). Dit åkte vi och där övernattade vi. Också ett par andra husbilar hade hittat platsen. En riktig pärla.


Savilampi
Asp

Kajana

22.9
Efter frukost och torgbesök där vi bl.a. inhandlade en Muikkukukko (finns inte på svenska; det skulle då vara Siklöjstupp men jag tror inte att det är speciellt adekvat).
Vi hade tänkt oss till ett ställe i Muurame som vi hittade i den utmärkta appen Park4Night. Det blev raka spåret dock så att vi gav TomToms assistent Jane i uppdrag att undvika motorvägar.
I Pielavesi nära UKK:s Lepikon Torppa intog vi vår ännu varma Muikkukukko som lunch. Det var faktiskt riktigt gott.
Luhanka
När vi åkt vidare ett tag kom vi att tänka på ett fint ställe i Luhanka som vi besökte för två år sedan när vi åkte till Kuusamo på ruskavandring i en hyrd husbil. Herman köptes samma höst. Sagt och gjort. Vi letade upp koordinaterna i GoogleMaps och åkte hit där vi befinner oss i skivande stund. Stället är en stor äng vid Luhankas simstrand som av förståeliga skäl är rätt lugn så här års. Förutom ängen finn här en snygg Bajamaja och en badbrygga som skall testas i morgon. Hurudant utfallet blev rapporteras i morgondagens blogg.
Intill ligger också en agilitybana där Charlie och Willie fick pröva på första gången. I synnerhet Willie visade en del anlag så länge godiset räckte.

2 kommentarer: