fredag 1 mars 2019

Bland slott, borgar och kloster i Baden-Württemberg, del II


(av Angi)
Vi hade en lugn natt på parkeringen utanför den vingård/krog där vi åt middag och vaknade till en gråmulen tidvis regnig dag. Vi har annars haft verkligt tur med vädret. Idag fortsatte vi med att bonga borgar, kloster och slott och det blev faktiskt ett av var. Det är en viss svårighet att följa den rutt som Wohnmobil-BW har gjort. Rutten går inte kortaste vägen mellan målen utan söker sig ut på landsbygden och genom mindre städer medan vår gps-guide (numera heter hon Lisa och talar tyska) alltid söker kortaste rutten. Wohnmobil-BW:s karta är svår att navigera efter. Idag blev det bara två smärre felkörningar.

Första målet för dagen var en borg i staden Lauffen am Neckar.  Borgen ligger på en holme i floden med bro över från stadens gamla del. Vi fann en parkeringsplats strax utanför stadsmuren och promenerade genom stadsporten och genom en vacker gammal stad med korsvirkeshus och smala gator. När vi gick över bron till borgen passerade en lång lastbåt fylld med metallskrot under bron. Neckar är en viktig transportled. Borgens äldsta delar är från 1000-talet liksom många andra borgar i trakten. Det tycks ha varit en borgbyggboom då. Det finns inte mycket mer än befästningsmuren och ett torn med sammanhängande borgbyggnad kvar. Väggarna i tornet som också användes som bostad är över 2 m tjocka. Intill borgen finns en nyare byggnad (säkert nog ett par hundra år gammal)  som innehåller ett borgmuseum, men det blev obesökt.

Borgen i Lauffen am Neckar
Pråm under borgbron
Följande mål var klostret Maulbronn ett munkkloster som anses vara ett av Europas bäst bevarade och fullständiga medeltida kloster. Det grundades på 1100-talet av cistersienser-orden och har tillbyggts under en lång tidsrymd, så där finns byggnader i allt från romersk till sen gotisk stil. 1993  fick området UNESCOs världsarvsstatus. Området är kringgärdat av medeltida murar. Innanför murarna finns en enorm klosterkyrka från 1100-talet sammanbyggd med klostret, också det ett stort byggnadsverk samt flera gamla stora korsvirkesbyggnader och andra hus, ett helt samhälle. Det var en imponerande samling byggnader. Främst imponerades jag av de enorma och gamla korsvirkeshusen. Igen en plats som jag varmt rekommenderar. Alkemisten doktor Faustus har på 1500-talet försökt tillverka guld här, ett av tornen invid muren kallas Fausts torn. Han är samma person som förekommer i Ghoetes verk.

Förrådsbyggnad vid klostret
Korsvirkeshus vid klostergården
Vårt tredje mål var ett barockslott i Bruchsal. Det är ursprungligen byggt på 1730-talet som residens för kardinal von Schönborn. Det blev svårt bombat av amerikanerna år 1945, det ligger bredvid en järnväg som var det egentliga målet för bombningarna. Man byggde upp det på nytt och det invigdes 1975. Hela anläggningen är enorm med en mycket stor central byggnad omgiven av två nästan lika stora sidobyggnader. Dessutom finns där en kyrka och ytterligare några stora praktfulla byggnader. Det räknas som ett av de förnämsta barockslotten i Tyskland. Det är så pyntat att det i mina ögon nästan är groteskt. Men sevärt det också. Till slottet hör en stor barockpark och en mindre engelsk park. Området där slottet byggdes var ursprungligen en liten lantlig by, men nu omges slottet av en stad, Bruchsal, med drygt 40 000 invånare.

Schloss Brucksal
Schloss Brucksal
 Sådant idag, nu är man igen full av nya intryck!



3 kommentarer:

  1. Man får ju lust att sätta sig i Jeepen och dra iväg

    SvaraRadera
  2. Rekommenderar husbil! 😁

    SvaraRadera
  3. Henrik: Man har mycket att lära av den kinesiska filosofen Sen-Kun-Vaan

    SvaraRadera