söndag 3 mars 2019

Slott och karneval i Hirschhorn (Hessen)

(av Angi)
Fastlagssöndag vid stranden av floden Neckar i Hirschhorn. Vi lärde oss igår att karnevalen firas i fyra dagar, lördag till tisdag, på onsdag är det slut, och karnevalståget går olika dagar på olika orter. Igår tågade man i Neckargemünd och idag tågade man här i Hirschhorn. Karnevalen är större här än vad den är i Neckargemünd berättade ortsbor stolt.

Vy från Schloss Hirschhorn
Men först förmiddagens upplevelse. På en höjd ovanför den gamla delen av staden Hirschhorn ligger ett slott, Schloß Hirschhorn. Detta slott finns av någon anledning inte med i Wohnmobil B-W:s rutt. Neckar gör här en loop så på den södra sidan bildas en udde omgiven av höjder, bara strandremsan på båda sidor är bebyggd och ovanför ståtar slottet, också kallat Neckardalens pärla. Det byggdes i mitten av 1200-talet av släkten Hirschhorn, på den tiden en förnämlig tysk släkt. Slottet är kringgärdat av murar och flera torn och innanför murarna finns slottet samt flera gamla korsvirkesbyggnader fortfarande i gott skick. Numera bedrivs i delar av slottet hotell- och restaurangverksamhet. Det besökte vi på förmiddagen, det tog oss ca 20 minuter att från vår ställplats promenera dit upp. Att det var värt besöket får också Martins foton visa.

Schloss Hirschhorn
Schloss Hirschhorn
Schloss Hirschhorn
Schloss Hirschhorn
På eftermiddagen gick vi för att följa med karnevalsspektaklet och det var nog en upplevelse. Den här gången stod vi inte långt från den plats där karnevalståget avslutades och där höjdpunkten av firandet var, på torget i gamla Hirschhorn. Där var mycket folk, de flesta mer eller mindre karnevalsklädda. Det var nog ett större spektakel än igår. Man kan jämföra stämningen med Valborgsfirandet i Helsingfors. Roligt och oväntat att vi fick uppleva detta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar