tisdag 5 mars 2019

Hirschhorn (Hessen) - Ahrweiler (Rheinland-Pfalz)


(av Martin)
4-5.3.2019
Vi hade upptäckt att kökets blandkran läckte och behövde bytas. Efter diverse googlande hittade jag en filial till en av Tysklands största säljare av husbils och -vagnsutrustning, Fritz Berger, i Heidelberg, som låg längs vår väg norrut. Vårt mål var Ahrweiler i norra delen av Rheinland-Pfalz; en resa på c 250 km. Vår väg gick längs Heidelberg Altstadt vid Rhen. En vacker väg. Vi hittade det vi sökte. Från Heidelberg vidare körde vi snabbaste vägen som till stora delar var motorväg.

När vi närmade oss Ahrweiler konstaterade vi att det var deras tur att ordna karnevalståg den dagen, så infartsvägarna var avstängda. I egenskap av utlänningar förstod vi oss inte riktigt på avstängningarna utan åkte vidare in mot Ahrtor där vår ställplats ligger. Vi hamnade rakt in längs den väg där folk i massor stod och väntade på karnevalståget. Vi blev stannade av en polis som undrade hur vi kommit dit. ”Ich weiss nicht” svarade jag leende och vi blev genomsläppta till vårt mål dock utan leende.

Väl framme tog jag itu med att montera den nyinköpta blandkranen. Vi tyckte nämligen att vi sett tillräckligt med karnevaler så Angi gick en promenad med hundarna andra vägar medan jag fixade kranen. Montaget var rätt enkelt. Testet visade emellertid att det rann ut stora mängder vatten på golvet. Det visade sig att jag vid montaget av blandkranen hade stött till diskhons avlopp så att anslutningen vi en krök hade öppna sig och allt vatten rann ut på golvet. En husbil är byggd så, att tekniken monteras först och därefter inredningen. Avloppsledningen blir därigenom synnerligen svåråtkomlig. Genom att plocka bort en del av köksinredningen kunde jag med en ficklampa och med fingertopparna konstatera vad som var problemet. 

Vi beslöt att lämna problemet till i morgon, dvs. till i dag och gick i stället ut på stan.
Genast innanför stadsporten gick vi in i en Weinstube som upprätthölls av en vingård, Weingut Frantz Coels. Där slog vi oss ner vid det enda lediga bordet. Innan vi hunnit beställa slog sig en man ner vid vårt bord och undrade vad vi önskade. Vi berättade att vi var ute efter ett glas torrt vitt vin och att vi hade tänkt oss en lokal Riesling. Han rekommenderade i stället ett av husets viner, LACHS Spätburgunder, BLANC DE NOIR; ett vittvin gjort på den röda Spätburgunder-druvan (närmast motsvarande Pinot Noir). En intressant kombination att göra vitt av rött tyckte vi och vinet var verkligen mycket gott; i synnerhet som drickvin. Det visade sig att mannen som kom med rekommendationen var en lokal vinodlare. Efter ett tag slog sig en annan trevlig och gemytlig man ner vi vårt bord. Han var vinmakare (Weinbauer) från trakten och kunde mycket om viner. Han var mycket intresserad av våra erfarenheter från Italiens olika regioner. Han berättade också att han hade en bekant i Sverige en bit söder om Stockholm som gjorde viner där och enligt hans utsago med framgång.

Kyrkan mitt i byn
En stund senare kom det in ett glatt gäng från karnevalen. Det var snart känt att vi var turister från Finland och det var tydligen intressant. Vi fick mycket beröm för vår tyska. Vi satt kvar en god stund och hade en riktigt gemytlig och mycket trevlig kväll. Det kändes fint att få vara en del av sällskapet. Det har inte hänt många gånger på vår resa. Som avslutning köpte vi med oss sex flaskor av nämnda vin. Det skall bli intressant att se om det smakar lika gott hemma. Ofta bidrar ju omgivningen och tillfället i hög grad till ens smakupplevelser.

Gatuvy från Ahrweiler
Alla känner ju till Mosel och många vet också att den dominerande druvan i moselområdet är Riesling. Av den gör man både söta, halvtorra och torra vita viner. Alla känner däremot inte till att man längs floden Ahr, som också är en biflod till Rhen och som ligger en bit norr om Mosel huvudsakligen odlar Spätburgunder av vilken man gör mycket goda, tämligen lätta röda viner. Det var en nyhet för oss när vi besökte området i september-oktober 2017.

Am Ahrtor
I morse tog jag sedan i tu med reparation av avloppsledningen. Det var ingen enkel match. Efter att ha rivit en betydande del av köksinredningen inklusive väggen till det utrymme där gasbyttorna finns lyckades jag komma åt med händerna så att jag kände var felet fanns och lyckades också med fingerspetsarna peta ihop rördelarna så att avloppet åtminstone tills vidare fungerar utan läckage. Vi hoppas på det bästa. Sen var det ”bara” att skruva ihop inredningen igen.

Nu på eftermiddagen har vi gjort en tur genom Altstadt Ahrweiler; en liten och mysig och mycket vacker stad som vi senast besökte i slutet av september 2017. Vi har också bokat bord på den krog där vi skall äta i kväll.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar