onsdag 12 juni 2019

Bröllopsdag i Sameland

 (av Angi)
Vår natthamn i Sodankylä var en stor campingplats med gräsplaner för tältare, ett dussintal enkla stugor, små typ motellrum, platser för husbilar och -vagnar både med och utan tillgång till elektricitet. Jag tror att tältarna var i majoritet denna gång och vi hade hittat vår plats, utan el, bland tältarna. Det är alltså en stor anläggning, mycket välskött och bra.

Camping i Sodankylä

Efter att vi gjort en promenad och beundrat blomsterprakten av bl. a. Trollius i dikena for vi iväg via en välförsedd K-Market mot Enare som var vårt mål för dagen. Nu var vi i Sameland, med långt mellan gårdarna och byarna och betande renar längs och ibland på vägen. Naturen är i all sin krasshet väldigt fin, mycket myrmark, sjöar, vattendrag och vägen är vackert dragen. På de vackraste ställena finns caféer med souvenirförsäljning men också enkla parkeringsställen invid vägen. Vi stannade för eftermiddagskaffe vid ett vattendrag där Martin kunde peka ut de stenar bakom vilka det förmodligen låg harrar på lur i bakvattnet för att kunna ta för sig av de insekter som flyter förbi.

Trollius

Våren är en månad senare här än hos oss och björkarna har mössöron.

Mössöron

I skrivande stund är vi i Enare. Vägen går en lång sträcka längs sjöns otroligt steniga stränder. Vår natthamn är parkeringen utanför hotell Kultahovi, där vi snart skall äta vår middag. För 9 år sedan var vi också här 12.6 och åt middag. Det speciella med datumet är att det är vår bröllopsdag!

PS. Hemkomna och mycket nöjda efter en mycket god och intressant måltid. Vi åt en trerätters meny där basen var lappska och inhemska råvaror. Det var nässlor och tranbär på det rostade förrättsbrödet och till desserten var det bland annat bitar av ett sötat barkbröd och granskottssorbet. Däremellan en rätt stekt (ca 49 C) forell. Inte illa!

Lappländskt landskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar