måndag 17 juni 2019

Slut på det roliga

(av Martin)
Nu har vi lämnat Lappland och midnattssolen bakom oss och återvänt till landet där solen går ner. Här går den ner vid midnatt i kväll och upp två timmar senare. Vi ligger vid Ule älv i Riihikylä nära Muhos med fören riktad ut mot älven och med en badstrand alldeles invid och med möblemanget i skuggan under en björk för det är rätt varmt i solen och med varsitt vitvinsglas framför oss. Inte illa! Vilken kontrast mot tillvaron vid Varangerfjorden i förrgår!

Allt har sin tid och man är förvånansvärt anpassningsbar. Det har vi konstaterat så många gånger förr. När vi kom hem i våras efter att ha varit över fyra månader på resa och kom innanför dörren kände vi oss genast hemma och efter ett par timmar var det som om man aldrig skulle ha varit borta hemifrån. Åtminstone var det så för mig. Vi är ju alla olika också i det avseendet. Men vi har minnena kvar. En av idéerna med att skriva blogg är just att få fram minnena och att kunna återuppleva vilken del av resan man vill bara genom att klicka fram rätt avsnitt av bloggen. Utan blogg skulle åtminstone jag inte ha en aning om vilka platser vi har besökt och vad vi har sett och upplevt. Att sedan många av våra vänner också är intresserade av att läsa vad vi skriver förhöjer ju bara värdet av bloggen.

Vår resa till Varangerhalvön tar slut här. I morgon är det ”bara” hemfärd antagligen via Luhanka nära Jyväskylä som också var vår första kvällshamn när vi började resan 9.6.

Resan har varit fin och Varangerhalvön som upplevelse har i alla avseenden överträffat våra förväntningar. Vi har haft några riktiga höjdpunkter. En var helt klart vår vandring till ödemarkskyrkan i Enare. En fin vandring genom en storslagen ödemarksskog. Kunskapen om ödemarkskyrkans historia som vi fått genom att läsa prästen Jacob Fellmans anteckningar från sitt liv i norra Lappland och Norge i början av 1800-talet gav upplevelsen ytterligare dimensioner. Jacob Fellman har många gånger varit i våra tankar. Vi tyckte att det var ganska långt att köra med bil från Utsjoki till Enare i går. Då tänkte vi på Jacob som företog resan många gånger per år till fots eller med renskjuts. Både Utsjoki och Enare hörde till hans församling. I går tog vi som Angi skrev en titt på Utsjoki kyrkstad där han hade sitt huvudsäte. Då var han också med oss.

En annan av de riktiga höjdpunkterna var vår båttur ut till Hornøya som Angi skrev om i sitt inlägg i går. En helt overklig och stark naturupplevelse.

Mellan dessa höjdpunkter ryms många andra fina upplevelser och möten som vi försökt återge i bloggen.

Dagens resa har också varit fin. Vi tog en lunchpaus på ett mycket vackert ställe vid en fors i Ala-Säynäjäjoki där jag passade på att ta några bilder av min favoritblomma Trollius.
Det här blir sista avsnittet med de sista bilderna för den här resan. Fortsättning följer om vi får ha hälsan. När och vart vet vi inte ännu.

Trollius

Trollius

2 kommentarer:

  1. Tänk vad det går fort att flytta sig från ishavskust till älvstrand i mellersta Finland. Vi kommer efter!

    SvaraRadera
  2. Sååå konstnärliga bilder..Trollius har varit en av mina många favoriter också..

    SvaraRadera