tisdag 11 juni 2019

På väg mot Ishavet


(av Martin)
11.6.2019
Vi hade egentligen inte tänkt skriva en blogg från vår resa till Varangerhalvön vid Ishavet, men det blir ju inte alltid som man har tänkt sig. I dag beslöt vi oss för att trots allt skriva. Dels är det många av våra vänner från vår italienresa som frågade efter en blogg och dels vill vi själv ha ett mera bestående minne av en resa som vi tror skall bli mycket intressant än det man minns utan anteckningar, vilket inte är mycket i dessa tider.

I skrivande stund är vi i Sodankylä i mellersta Lappland, där solen går ner nästa gång i mitten av juli.
Vi startade efter lunch i förrgår (9.6) och har hittills tillryggalagt ca 1200 km.

Luhanka
Första dagen åkte vi längs mindre vägar (genom att undvika motorvägar) till Luhanka strax söder om Jyväskylä och parkerade på den utmärkta gräsmattan framför simstranden. Vi har varit där förr och stället är mycket fint. Där låg ett par tyska husbilar när kom. Den ena besättningen var ett ungt par med en fyra månaders baby i en VW California och det andra paret, medelålders, reste i en ”plåtis”.
På området finns en agilitybana där vi övade en del med doggarna. Båda tyckte att det var roligt och i synnerhet att rusa genom en tunnel gick bra. Också hinderhoppning var roligt.

Nästa morgon blev det morgondopp för oss båda. Vattnet var sköna + 20 C.

Efter morgongöromål fortsatte färden också nu längs mindre vägar mot Suomussalmi. På vägen bongade vi en mycket intressant kyrka i Toivakka ritad av L.I. Lindqvist och byggd i slutet av 1800-talet. På 1970-talet fick Pellervo Lukumies uppdraget att göra takmålningarna. Avsikten med målningarna lär ha varit att i vid bemärkelse förena alla folk. Målningarna är mycket speciella och väckte på sin tid stor uppståndelse (i jordelig mening). Man kan förstå det. I dag är målningarna den lilla ortens största sevärdhet.

Når vi närmade oss Suomussalmi blev vädret regnigt och blåsigt. Vi parkerade på en utmärkt parkeringsplats nära småbåtshamnen och med ett parkområde invid. Där tog vi en skön om än rätt kort promenad med doggarna.

Vi hittade en pizzeria alldeles nära parkeringen där vi intog en helt ok pizzamåltid.
På morgonen (i dag) var det fortfarande blåsigt och ganska kyligt, +8 C. Morgondoppet uteblev.
Vi ställde siktet på Sodankylä via Rovaniemi. Vi har nu har tagit in på en utmärkt camping i Sodankylä. När vi kom fram märkte vi att en stor tysk husbil hade ignorerat varningen för mjukt underlag och kört ner sig. När vi hjälpte den stackaren upp fick jag ganska mycket lersprut på byxorna. Dom är nu i tvättmaskinen medan jag författar ett första kapitel i bloggen. 

Eftersom vi nu har beslutat att skriva lär fortsättningen bli både utförligare och bildrikare.


Takmålning från Toivakka kyrka
Takmålning från Toivakka kyrka




















Takmålningar i Toivakka kyrka









2 kommentarer:

  1. Så trevligt att ni skriver en blogg över resan. Tack för det. Nita

    SvaraRadera
  2. Jag försökte just kommentera via mobilen, men hade glömt lösenordet.... Hur som helst så ses vi snart vid Ishavets strand. Jag pratade idag med hotellvärden på Varangertunet i Vestre Jakobselv. De hade haft 3 grader igår och snöstorm.....

    SvaraRadera