lördag 9 september 2023

Autti - Enare


 

9.9.2023                  (av Angi)

Efter en god sömn, sängen är riktigt skön, vaknade vi till en klar, skön morgon. Jag tog hundarna på en snabb morgonlänk i daggfriskt gräs och efter morgongöromål bar det av norrut. Färden gick längs Kemi älv och på många ställen alldeles nära älven. Jag imponerades av dess storlek. Jag växte upp granne med Kymmene älv men Kemi älv är nog betydligt mäktigare. Dessutom bildar den stora vattenområden, sjöar, under sin färd. Jag läser att den är Finlands längsta älv på mellan 500 och 600 km. Den har omkring 20 kraftverk, därav sjöarna, dvs dammar ovanför kraftverken.

Det var ett vackert landskap vi körde igenom, många byar längs älvstranden men också områden med skog och myrmark. Björkarna gulnar och myrarna har en härligt mättad höstfärg. Här och där betade renar invid vägen eller promenerade på vägen, tydligen säkra på att bilar väjer för dem. Efter Kemijärvi blev vi sugna på förmiddagskaffe och med hjälp av goolemaps satelitkarta hittade jag en båtplats ett litet stycke från vägen vid Kemi träsk dit vi for längs en smal skogsväg. Emot oss kom en husbil på denna smala skogsväg! Den backade vänligen tillbaka till sjön och där tackade vi den. Vi fick svaret att den övernattat där, en sk. puskaparkki. Vi hade en skön kaffepaus där och fortsatte sedan norrut mot Sodankylä.

Matpaus hade vi tänkt ha i Sodankylä men på vägen dök Jaakkolan pirttikahvila upp i by Kairala vid Kemi älv som alldeles tydligt blivit förskonad från tyskarnas skövling av Lappland. Där finns många vackra gamla stockhus. Själva cafébyggnaden är från tidigaste nittonhundratalet med en storstuga, verkligt stor både till yta och volym, där cafet verkar. Dominerande i storstugan är en jätteugn, som enligt värdinnan eldas med meterlång ved och behöver eldas bara var tredje dag. Där njöt vi av kaffe, hembakt skinkpaj och hjortronvåffla. Ett ställe som jag rekommenderar. Dessutom bor i hagen en åsna vid namn Asko som man får mata med torra brödkanter.

Efter det blev det så gott som oavbruten bilfärd till Enare, där vi har avnjutit en mycket god middag på restaurang Aanaar. Som parentes kan nämnas att vi för tre år sedan på väg mot Varanger firade vår bröllopsdag nr 50 där. Också för ca 15 år sedan har vi ätit en bröllopsdagsmiddag där. Också ett ställe jag kan rekommendera.

Puskaparkki vid Kemi träsk

Jaakkolan pirttikahvila


Åsnan Asko


Ruska

3 kommentarer:

  1. Underbart att igen få följa med er resa. Skall bli intressantatt se var ni hamnar.. om ni landar i Vestre Jakobselv så har Varangertunet (där vi bodde) nu dra några husbil/husvagnsplatser med el. Hälsa i så fall. i är nu några dagar på Lapinsaari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog inte anonym. issade visst något. Hälsningar Henrik

      Radera
  2. Underbart att få följa Hermans irrfärder

    SvaraRadera