måndag 11 september 2023

Kautokeino - Jouttensuvanto (Kolari)

 

                                                                          (av Angi)

Vi vaknade tidigt norsk tid (som är en timme tidigare än finsk tid) och beslöt att börja dagen. Det blev dusch i rena fina utrymmen, allt är prydligt och rent på den här campingen. Sedan ett långsamt skönt morgonmål med Hufvudstadsbladet på padden. I Kautokeino finns Juhls silvergalleri som är värt ett besök, vilket vi gjorde.

Lite historia om Frank och Regine Juhl. Regine är hemma från Tyskland, studerade teaterkonst i Wien men ville bort från det urbana Europa. I norra Norge träffade hon en likasinnad dansk, Frank Juhl, och tillsammans startade de en liten verkstad i Kautokeino år 1959. Denna verkstad har utvecklats till en arkitektoniskt mycket intressant byggnad som innehåller en stor silververkstad, utställningar och försäljning av silverprodukter från verkstaden och andra konsthantverk av utomstående konstnärer, bl.a. glas, keramik och textiler. Där finns också en historisk utställning över samerna. När de kom till Kautokeino hade de kontakt med den samiska befolkningen och reparerade deras smycken. Detta utvecklades till att också producera smycken inspirerade av samerna och av naturen. Regine  Juhls moderna kollektion av naturinspirerade smycken, Thundra, är internationell känd. Regine född 1939 arbetar fortfarande, nu med en stor mosaik som pryder väggen i ankomsthallen.


Juhls utställning


Halssmycke

Vi körde vidare genom det karga vackra ruskalandskapet söderut mot Finland. Så småningom kom vi så mycket söderut och kanske också lägre ner att det började uppenbara sig tallar i landskapet vilket ändrade det radikalt. Fortfarande var det kargt och rätt glest beväxt och kontrasten mellan de mörkt gröna tallarna och de ockrafärgade fjällbjörkarna var fascinerande. Efter Enontekis blev skogen högre och tätare men med fina kontraster. Nu började vi också se renar både på och vid vägen.

Vägrenar


Nu är vi på en campingplats intill Torne älv strax söder om Kolari. Vi har ca 20 m till stranden och på andra sidan älven ser vi Sverige!




3 kommentarer:

  1. Det är nog bara så att Lapin kansa hade fel då de lät förstå att ruskatiden börjar den 13 september klockan 13. Jag har sällan sett så fin ruska som i era bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har haft tur med vädret. Vi var osäkra på hur det skulle bli med ruskan när vädret har varit så varmt. Ruskafärgerna har varit otroligt fina till glädje för fotografen

      Radera
  2. Mycket fina ruskabilder!

    SvaraRadera