torsdag 14 september 2023

Hossa - Metsäkartano

                                                                         (av Angi)


Morgon i Hossa med dusch, hundpromenad bland husbilarna och morgonmål och sedan iväg. Vår färd gick längs via Karelia som väg nr 843 kallas och går nära den ryska gränsen. Som närmast var vi ca 5 km från gränsen, en vacker väg i ett sjörikt landskap. Vår förmiddagskaffeplats var vid sjön Kulmajärvi vid en f.d. stocksjösättningsplats. Där var också ett fågeltorn och en spång längs den vass- och sävbeväxta stranden. Längs vägen finns många rastplatser vid sjöar och vattendrag.

Förmiddagskaffe vid Kulmajärvi


Vårt nästa stopp var Kuhmo och det var med glädje vi igen var där. Vi har flera gånger besökt KJuhmo för att lyssna på fina konserter under Kuhmos årliga kammarmusikfestival, då med Herman I. Då har vi också vandrat omkring i Kuhmo, som ligger väldigt vackert vid strömmen mellan två sjöar i ett av landets många insjösystem. Vår lunchplats var vid matt-tvättplatsen nedanför kyrkan där vi också brukat övernatta under festivalerna. Det var ett kärt återseende.

Lunch i Kumo


Sedan vidare längs via Karelia till Nurmes och därifrån till vår camping, Nuorisokeskus Metsäkartano. Här finns som sagt en campingplats men den egentliga verksamheten är lägerskolor men också andra läger. Man kan också hyra in sig för bröllop och konferenser. Naturen är fin på en udde i sjön Ylä-Keyritty. Byggnaderna vi sett är vackra större och mindre stockhus. Omgivningen är mycket anpassad för ungdom medpilskytte, frisbybana, olika planer för bollsport, tältmöjligheter samt förstås närheten till skog och vatten med de naturupplevelser de kan erbjuda.

Här är lugnt och skönt och vädret är fint och stödbensölen smakar…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar