lördag 14 oktober 2017

Summa summarum

(av Martin)
14.10
Vi har gjort en väldigt fin och minnesvärd tre veckors resa till Moseldalen och hem igen. Vädret har i synnerhet mot slutet av resan varit ganska regnigt och kunde kanske ha varit bättre även om det inte är heta sommardagar man mest längtar efter när man är ute och reser med husbil. I början av resan hade vi ett par dagar med sommarvärme och shortsföre men då blev det onödigt varmt på nätterna. Det lönar sig inte att klaga över vädret.

Vi har upplevt en mängd nya miljöer och lärt oss mycket av Europas (krigiska) historia. Jag har kört och Angi har suttit med padden i famnen ägnat sig åt högläsning om städernas och ländernas historia och nutid. Mycket lärorikt. Även om fakta inte hålls i minnet speciellt länge som bildar man sig i alla fall en uppfattning om de platser man besökt.

Det flesta städer vi har besökt har fått sina stadsrättigheter på 1200-talet och har sedan dess varit med om många krig och regimskiften och bränder och förstörelse. Europa har en krigisk historia. Som jag många gånger tidigare konstaterat i bloggen är det förvånansvärt hur mycket man lyckas återuppbygga under den senaste massiva förstörelsen under slutskedet av vårt senaste krig. Nu har vi väl haft en längre tid av fred i Europa än någonsin tidigare. Så hoppas vi att det förblir. Det är kusligt att läsa om den allmänna krigsiver, både bland makthavare och folk i allmänhet, som rådde i Europa vid första världskrigets början. För oss i dag är det ofattbart.

De massiva judeförföljelserna i Nazityskland och också i Stalins Sovjetunion är något som vi inte har kunnat undgå att höra om.  Det är många städer i Europa som haft en betydande och ibland t.o.m. dominerande andel judar som sedan fått en totalt förändrad befolkningsstruktur genom judeutrotningen. Det som vi inte har hört lika mycket om  är deportationen av miljontals tyskar från i synnerhet östra Europa efter krigsslutet. Deportationen skedde både till DDR och till BRD. Varför har man inte skrivit om det i våra historieböcker?

Vi har under hela resan eftersträvat att övernatta i centrum av de städer vi har besökt. Detta för att med hundarna lättare ta oss promenader i centrum och besöka sevärdheter utan att behöva använda allmänna kommunikationer. Det har fungerat hela tiden. Undantagen utgörs av ett par nätter där vi övernattat på ”vischan” och besöken i Riga där vi på utvägen övernattade utanför stan eftersom vår plan inte var att besöka Riga och på hemvägen övernattade vid Etnografiska friluftsmuseet för att ta en titt på det. Pga. regn blev det inte av men muséet lär finnas kvar.

Mest har vi sökt oss till betalda eller gratis parkeringar i stadscentra. Vi har också övernattat några nätter på egentliga ställplatser i stadscentra och ytterligare ett par nätter på campingar också de i centrum. De serviceformer vi mest har varit i behov av har varit möjligheten att tömma toakassetten minst var tredje dag (vi har en reservkassett med oss som vi använde en gång) och en möjlighet att fylla på vatten  ca var fjärde dag. Ett par gånger har vi tömt toakassetten och fyllt på vatten på bensinstationer och det har också gått bra. Vi har ju alla bekvämligheter ombord men Angi tvättar helst håret i en dusch med kraftigare stråle än Hermans och med en möjlighet att använda hårtorken. Vi har sportat med att aldrig vara inkopplade i elnätet och det har vi heller inte varit. Herman har en effektiv solpanel och dessutom har vi kört varje dag. Under hela resan har vi aldrig stannat mera än en natt på samma ställe.

Kycklinggryta i Omnia
Med ett par undantag har vi ätit ombord på Herman. Vi har en Omniaugn som man gör goda gratänger eller grytor i. Ett annat mycket användbart köksredskap är vår wokpanna som inte enbart använder för wokar i egentlig bemärkelse utan också i stället för stekpanna för t.ex. pastasåser. Jag tycker att vi ätit omväxlande och gott hela tiden (utom en kväll i Wroclaw när vi åt ute; det var ingen höjdare) och skämt bort oss med goda viner. På förekommen anledning blev det mest Spätburgunder (Pinot noir) och Riesling. Ofta har vi avslutat middagen med att skriva blogg och sedan med ett eller ett par partier Gin Rummy som för oss har varit en positiv ny bekantskap. Vi skaffade också en äkta Knobelbecher av läder som vi spelade en del Jazzy med. Vi hade också Backgammon med oss men det är ännu oprövat. TV har vi inte (förutom padden) och har heller inte saknat sådan underhållning. I synnerhet på campingplatserna ägnar folk mycket tid till att ställa in medhavda parabolantenner och titta på TV.

De vägar vi åkt på har för det mesta varit bra. En del av de sämre vägarna vi träffade på fanns faktiskt i Tyskland. Där pågick också en enorm mängd vägarbeten. Varje dag vi åkte i Tyskland fick vi lov att söka oss omvägar p.g.a. avstängda vägar. I stället för att som hos oss göra vägen framkomlig trots vägarbeten stänger man helt enkelt av den. Efter ett tag och en del besvärliga omvägar började Angi hitta information om vägarbeten och avstängningar på Google Map, vilket underlättade planeringen. En del av problemet återstod genom att Tyskland har en dålig mobilnätstäckning som gjorde att Google Map inte alltid kunde användas. Mobilnätsteckningen åtminstone i de delar av Tyskland som vi besökte är mycket dålig. Mycket sämre än i Balticum och Polen faktiskt. Vem kunde tro det?

Ett annat tyskt särdrag jämfört med de andra länder vi besökte är den sparsamma kvällsbelysningen i städerna. Tydligen har man tagit Energiewende på största allvar även i det avseendet. I övrigt var Energiewende högst påtaglig överallt. Fullt med vindmöllor i synnerhet i nordöstra Tyskland (därifrån elen transporteras till förbrukarna i de sydvästra delarna av landet) och hektarvis av solpanelsanläggningar. Enligt uppgift bygger man lika mycket reservkraft som sol- och vindkraft beroende på att solen inte lyser hela tiden och att det inte heller alltid blåser. En av förklaringarna till Tysklands stora intresse för gasledningen Nordstream är att reservkraften huvudsakligen baseras på gas och kol. Så är det med politiska beslut också när dom är stora och genomgripande.

Detalj ur slaget vid Raclawice
Sammantaget har resan varit väldigt fin och mycket intressant och har också den här gången gett mersmak. Vad har varit bäst och vad har varit sämst? Svårt att säga. Några obehagligheter eller incidenter har vi inte råkat ut för. Ingenting har heller varit direkt dåligt. Kanske i så fall regnet under de sista dagarna. Men det har tydligen inte varit bättre här hemma heller. Den kanske minnesvärdaste enskilda detaljen under resan var den jättelika och realistiska panoraman i Panorama Raclawicka i Wroclaw som visar slaget vid Raclawice år 1794. Men som sagt så är det svårt att plocka ut en enskild detalj eller händelse. Vi har varit med om så mycket fint och minnesvärt.

Hemåt


Vart nästa längre tur går vet vi inte ännu. För att våga sig på en försiktig gissning: den som lever får se.



Ilon Wikland

(av Angi)
11.10
Iloni Imedemaa
Sista dagen på vår irrfärd var också en gråmulen dag. Vi hade plats på en färja från Tallinn kl. 16.30, så vi hade ingen brådska och tog det lugnt på morgonen, en lång promenad med hundarna i fuktigt väder ,en kopp kaffe och sedan besökte vi Ilon Wiklands museum, Iloni imedemaa. Ilon Wikland växte upp hos sina farföräldrar i Hapsal i ett hus intill den ortodoxa kyrkan. I många av hennes illustrationer hittar man vyer från Hapsal. Jag känner igen de prunkande äppelträden hon ofta avbildar vid husen och Biskopsborgens torn som finns avbildad i illustrationer av borgar. Fortfarande är bebyggelsen runt Biskopsborgen och stranden ganska långt gammal trähusbebyggelse mer eller mindre renoverad. I museet visades en video där Ilon Wikland berättade om sitt inte alldeles odramatiska liv. Hon hade som barn en hund vid namn Sammeli, som finns med på många av hennes illustrationer från sin barndom i Hapsal, men samma hund finns också med i andra illustrationer. Sammeli togs av soldater under kriget och avlivades av dem, vilket måste ha berört barnet Ilon väldigt starkt. Som vuxen hade hon en likadan hund som hon också kallade Sammeli. Barndomens Sammeli måste ha betytt väldigt mycket för henne. 
Angi granskar

Museet rekommenderar jag för både gammal och ung. Där fanns förutom den nämnda videon skisser och illustrationer till de älskade barnböckerna av Astrid Lindgren men också till andra barnboksförfattare, bl. a. Edith Unnerstad, skissböcker, teckningar från hennes barndoms Hapsal och på vinden fanns möjlighet för barn att pyssla och känna igen sig i olika miljöer. Museet är inte inrymt i farföräldrarnas hus, men ligger inte långt från det, nära borgen och det gamla rådhuset.



Sedan dags för färd till färjan till Helsingfors och hem. En fin irrfärd ligger bakom oss.

tisdag 10 oktober 2017

Hapsal - ett kärt återseende

(av Angi)
8 – 10.10
Dessa dagar var mer eller mindre transportsträckor i ganska mulet – regnigt väder. Av den orsaken tänkte vi ta relativt snabba vägar, men det är inte allltid man får sin vilja fram när man kör med GPS-Lisa som guide. När hon väljer snabbaste rutten tar hon inte hänsyn till att man inte kan köra enligt hastighetsbegränsningen på mindre vägar. Många vägar i Polen har den allmänna begränsningen på 90 km/h också om vägen är i sådant skick och så smal att medelhastigheten snarare är 60, kanske tom lägre. Men man blir vis av erfarenheter. 8.10 var vårt mål Suwalki, som ligger strax söder om gränsen till Litauen. Vår färd gick längs små vägar parallellt med gränsen mot Kaliningrad. De smala vägarna blev ännu smalare pga att vägkanterna var i uselt skick. Men vi fick oss en uppfattning om livet på den polska landsbyggden i norr. Vi drog paralleller till Finland på 1950-talet, ganska små gårdar och byar men alla fält uppodlade, många små kreaturshjordar, mest mjölkboskap vad vi kunde bedöma.
Småningom beslöt vi över huvudet på Lisa och valde lite större vägar, vilket förde oss till ett vackert kuperat, rikare landskap med många sjöar och underbara höstfärger i lövskogarna. Det var den polska vägen nr 16 som jag kan rekommendera. Väl framme i Suwalki (på samma plats som vi besökt under vår irrfärd i april) tog vi oss en skön promenad i parkområdet kring ån som flyter nästan runt Suwalki, sedan en god wok, lite kortspel och till kojs.

Följande dag var också en transportsträcka och den gick helt längs stora vägar. Vårt mål var Riga, så vi körde genom hela Litauen den dagen. Det var en lika gråmulen dag med mera regn än föregående dag.

Några saker att notera om dagen:
-På endel fält såg vi stora flockar med tofsvipor, de är så lätta att känna igen på sin färgteckning och vingarnas form. På ett område fanns de i tusental, på andra i hundratal. Hur kommer de överens om att samlas? 
Bistrampolis

-Vi sökte en plats där vi kunde inta vårt eftermiddagskaffe, en vacker plats där man kan parkera. Martin fann ett avtag till något som visade sig vara herrgård med parkering utanför. En promenad med hundarna förde mig till ett anslag om platsen, namnet var Bistrampolis och det hade ägts av samma släkt sedan 1600-talet till 1940. Huvudbyggnaden var i empirestil från 1860-talet och var nu ett hotell med inriktning på kongresser, banketter och koncerter. Där fanns också en vacker park på båda sidor om huset samt två byggnader, den ena ett vackert fd stall, nu inrett för hotellverksamhet. En lyckad kaffeplats!
Ryttarstaty i Bistrampolis

-Vår nattparkering i Riga ligger norr om staden och är parkeringsplatsen till ett friluftsmuseum typ Fölisön. Vi kom fram först efter solnedgången och museiområdet var stängt och följande morgon var en mycket regnig dag, så museet blev obesökt, men skall besökas på nästa resa genom Baltikum. Bilder om museet på internet visade på ett verkligt sevärt område. Ett tips för andra resenärer, Latvian Ethnografic Open Air Museum.
N 56.99482, E 24,26944
Kvällen avslutades med en god spagetti carbonara a´la Martin, spätburgunder och kortspel.

Vidare till Estland och denna gång var målet Hapsal med bil, inte med båt som vi gjort flera gånger. Åter en regntung dag. Det blev raka vägen till Hapsal, inga mindre vägar. Efter den långa sträckan längs Rigabukten upp mot Pärnu som vi åkt tidigare kom vi in på för oss nya vägar mot Hapsal, också vägen mot Saaremaa söderifrån. Det var ett landskap med ovanligt lite bebyggelse. Dock var fälten brukade. Vi körde genom stora områden med blandskog med en härlig varm höstfärg. Både i Litauen, Lettland och Estland har det regnat mycket så fälten var på många håll mycket våta, omöjliga att bearbeta med traktorer. På många håll stod majsen oskördad. Vår lunchpaus tog vi på en parkering bredvid ett stort hus intill vägen. Det visade sig vara en skola, men ingen kom ut och undrade vad vi gjorde där.




Natthärbärge i Haapsalu
I Hapsal körde vi först runt för att se den parkering som MEINWOMO rekommenderade ute nära Yachtklubi i Noa Sadam, men den var ett enda vattenfält. Vid Yachtklubi kunde vi inte heller parkera, den var stängd. Den tredje platsen som MEINWOMO 
Från Ilon Wiklandmuseets gård
rekommenderat var parkeringsplatsen intill Biskopsborgens ruiner mitt i Hapsal, och den visade sig vara mycket trevlig och lugn, så där är vi i skrivande stund parkerade och har varit på en lång skön småduggig nostalgipromenad längs Hapsals stränder. Nu känner jag en god doft av en måltid i blivande. Jag har en utmärkt kock i köket.


lördag 7 oktober 2017

Gdansk - en fin upplevelse

(av Martin)
7.10
Poddabie
Morgonen i Poddabie var småruskig med regnskurar och ganska hårda nordliga vindar. Efter morgongöromålen tog vi en hundpromenad genom den vackra bokskogen mot sandstranden där vinden blåste på ordentligt. Ändå var det ett vackert sceneri. Man kan föreställa sig hur beachen ser ut en solig sommarlördag. Poddabie liksom så många andra byar och städer längs kusten är byggda för sommarturism.

Vi tog snabbaste vägen mot Gdansk via Sopot som vi ville se. När man som vi rör sig utom säsongen får man improvisera en del får att få det nödvändigaste att funka. Trots att vi är själförsörjande ombord med värme, vatten, kök, dusch, toa mm måste man ändå kunna tömma toakassetten, fylla på vatten och bli av med gråvattnet mm. Toakassetten tömdes på toan på en bensinmack. Vattnet fylldes på på en annan mack i samband med att vi tankade och handlade i butiken invid. Gråvattnet blev vi av med på en rastplats i en skogsglänta. Det släpper man med gott samvete ut där växterna kan ha användning av diskmedelsrester och annat ofarligt.

1945
I Sopot åkte vi så nära strandlinjen man kommer med bil och imponerades av de ståtliga villorna och turistanläggningarna. Allt i mycket gott skick. Sopot var ju ett turistparadis för finska turister på 70-talet när man finasierade sin vistelse genom att växla västvaluta på svarta börsen till tio gånger bankkursen. Sopot i dag ser mycket fint ut. Säker värt ett besök under säsong.
Nu

Väl framme i Gdansk parkerade vi på en bevakad parkering i centrum på 5 minuters gångavstånd från promenadstråket Dluga (N 54.34516, E 18.64805). Det vi såg av Gdansk var mycket imponerande. Gdansk drabbades inte lika mycket av de allierades bombningar under andra värlskrigets slutskede som många av de städer vi sett i nordsöstra Tyskland. Sovjetarmen gjorde i stället under sin invasion sitt bästa för att förstöra och bränna ner staden. Allt som förstördes under andra värlskrigets slutksede är återuppbyggt. Imponerande!







Dluga var höstvädret till trots fullt av folk. Bl.a. massor av norrmän. Det föranledde mig att fråga en norrman om Norge brunnit men så lär inte ha varit fallet. Vi promenerade ner mot floden Wista och tog en öl och sedan tillbaks till Herman igen. Där lämnade vi hundarna för att ta oss tillbaks till en restaurang där man serverade polsk mat. För säkerhets skull hade vi bokat bord. Middagen höll vad den lovade. Ett riktigt skrivmål på god ohälsosam mat.

I gatuvimlet

I gatuvimlet


fredag 6 oktober 2017

Återtåg genom Polen



(av Angi)
5 – 6.7
Kiosker i Stettin
Förunderligt hur väderleken kan växla från en dag till en annan. I Wachsenburg vaknade vi till en underbart fin morgon och i Magdeburg var det en våt morgon med duggregn och mörka moln överallt. Dessutom blåste det ganska kraftigt. Vårt mål var satt på Stettin eller Sczcecin på polska. Eftersom väderleken var som den var beslöt vi att köra huvudvägar dit förutom en avstickare till Oranienburg för uppköp och en nostalgititt på slottet, vi var ju där i våras och skrev om det i bloggen om vår irrfärd runt Östersjön. Det är förvånande hur mycket vägarbeten man håller på med i Tyskland, varje dag vi kört har vi kommit till något slag av vägarbete, antingen så att hela vägen varit spärrad och man blivit föreslagen en ”Umleitung” med en gul skylt med ett stort U eller så att en eller flera vägbanor varit avspärrade. Motorvägarna är belagda antingen med betong eller asfalt. Betongvägarnas skarvar känns i Herman eftersom har ett högt tryck. Om betongvägen är i dåligt skick är det en plåga att köra på den, då är en sämre asfaltväg mycket trevligare.

Det är närmast två affärskedjor vi har besökt i Tyskland, en mindre matvaruhandel vid namn Netto och ett varuhus typ Prisma vid namn Kaufland. Vår erfarenhet av Kaufland är att de har så gott som vad som helst men något vettigt system för var man kan finna det ena eller andra har vi inte hittat i detta land känt för att vara effektivt och systematiskt.
Stettin
En kaffepaus tog vi vid en parkering invid randen mellan fält och skog och Martin och hundarna fick sig en välbehövlig promenad. Gränsen mellan Tyskland och Polen märkte vi knappt, kunde bara konstatera att texterna kring vägen nu slagit om till polska. När vi närmade oss Stettin kom ett verkligt ösregn med kraftiga vindar. Vår guide Lisas instruktioner var inte alldeles klara men efter lite felkörning kom vi rätt, till en allmän parkering invid stranden med Stettins gamla stad tvärs över Oder. Det var inte väder för att gå ut utan vi satt inne och lyssnade till regnet och läste och hade det skönt. Martins födelsedag firade vi med en flaska sekt, Rotkäppchen (Rödluvan på svenska), riktigt gott, tack för tipset Chrisse,och en god middag med stekta lammkotletter, gräddsås, bönor och cous-cous. Efter det två partier Gin Rummy, där båda vann ett parti.

Följande morgon då vädret var bättre tog vi en promenad i Stettin och konstaterade att återuppbyggandet efter att ca 80 % av staden bombats sönder inte varit lika pietetsfullt som i Warszawa, dock en alldeles trevlig stad. Kyrkorna är inte lika dystra som i Magdeburg där sandstenen inte putsats upp på länge, här var kyrkorna i rödtegel.


Kyrka bongad på vägen
Målet för dagen var Östersjökusten med sina sandstränder och strandsjöar. Vägen norrut längs huvudvägar gick tidvis ganska långsamt pga att man håller på att bygga motorväg till Gdansk. Vi hade kurs mot Kolobrzeg, där vi tog en lunchpaus och körde därifrån längs smalare vägar längs kusten. Vädret var strålande hela dagen. Det var intressant att köra på den smala kustremsan som bildats mellan strandsjön och Östersjön men tyvärr var det skog mellan vägen och stranddynerna. Bebyggelsen är helt inriktad på sommarturism med hotell, många nu stängda campingplatser, restauranger och mindre matställen. Och tomt på folk. Då vägen svängde bort från stranden körde vi igenom många små samhällen med små, vackra kompakta kyrkor. Standarden mellan de små samhällena här och i Tyskland är stor. Samhällsutvecklingen har varit så olika. Staden där vi tänkt oss att övernatta, Utska, ären mycket fin liten stad med gammal bebyggelse och ger ett tyskt intryck med korsvirkeshus vilket vi inte sett på andra håll. Men någon bra övernattningsplats hittade vi inte, utan körde vidare till Poddabie ca 15 km mot NO, där också ställplatsen var stängd för säsongen men vi parkerade invidgatan ner mot stranden (N 54.62197, E 16.98309). Vi tog en promenad i en underbar bokskog med sin speciella atmosfär utan någon undervegetation och när vi kom ner till stranden såg vi solen apelsinröd sjunka i havet. 

onsdag 4 oktober 2017

Sista dagen i Tyskland

Soluppgång ovanför Holzhausen
(av Martin)
4.10
Morgonen vid Wachsenburgs parkering var vacker med en fin soluppgång ovanför byn Holzhausen även om luften var något kylig; under 10 C.

Efter normala morgongöromål gick vi upp till borgen. Tyvär var grindarna stängda så vi fick nöja oss med en titt utifrån.

Wachsenburg
Vi beslöt att åka till Magdeburg. Vi hade tänkt oss en kort dag vid ratten med ankomst på eftermiddagen. Sträckan som skulle avverkas var inte mera än ca 200 km. Som ”vanligt” så lät vi Lisa (TomToms tyska guide) undvika motorvägar. Färden gick först till Gotha där vi gjorde diverse uppköp i Kaufland. Förresten visste du säkert att Sveriges salig prinsessa Sibylla, kung Carl XVI Gustafs mor, var född på slottet i Gotha och hette ”von Sachsen Coburg Gotha” som ogift. Vi körde förbi slottet på vägen. Det var sort och påminde i stil något om Drottningholms slott så Sibylla kände sig säkert hemma i Sverige.

Selketalbahn
Vi intog vår lunch på en parkering på vägen där det blev en kort hundpromenad. När det var dags för eftermiddagskaffe råkade vi stanna i Bad Alexis där det fanns en smalspårig järnväg, Selketalbahn. Tåget råkade lämna stationen i Bad Alexis just när vi kom så vi fick se det.

Den korta resan blev i alla fall rätt lång. Det tycks ofta bli så när man undviker motorvägar och i stället åker längs slingriga mindre vägar. Medelhastigheten blir i allmänhet 50-60 km/h. Vi är ju inte här för att ha bråttom. Man får se mycket vacker natur och fina byar och småstäder. I de äldre byarna/städerna är korsvirkeshus dominerande. Vi är ju inte vana vid det. 

Vi kom fram till Magdeburg strax före fem. Vi hade bokat plats vid en två månader gammal ställplats vid Elbe i centrum av staden. En fin plats. Adress Am Winterhafen 1 (N 52.12517, E 11.64917).
Am Winterhafen 1, Magdeburg
Magdeburg hör till de städer som mer eller mindre utplånades under andra världskrigets slutskede. I motsats till andra utplånade städer vi besökt under vår resa är det inte mycket förutom Domen och ett kloster i centrum som återuppbyggdes under DDR regimen. Tvärtom så rev man åtta kyrkor förutom de som jämnats med marken.


Ett av de större glädjeämnena i Magdeburg  är ett hus i centrum ritat av Hundertwasser. Det är otroligt vad man kan åstadkomma när fantasin får flöda fritt och uppdragsgivaren inte sätter gränser. Hundertwasser hade ingen arkitektutbildning och det är säkert bra.



Hundertwassers hus



Detalj










tisdag 3 oktober 2017

Tag der Deutschen Einheit

Neckargemünd
(av Martin)
3.10
Campingplatsen i Neckargemünd var fin, välskött och välutrustad och inte speciellt dyr heller. Med husbil, hustru och hundar blev priset 19 € och då ingick allting, dvs. dusch, vatten, toatömning och el (vilket inte vi drog nytta av; vi kopplar aldrig in oss). WIFI betalade vi 3 € för men det var onödigt. Min telefon som hotspot var betydligt effektivare. Vi använder nätet en hel del, för att kolla FB, läsa nyheter inkl. Västis (som utkom i dag, tisdag), YLE Vega Västnyland och Husis men framför allt för att uppdatera bloggen.

På förra stället hade vi av misstag lämnat efter oss en av nivåkilarna som vi använder för att få Herman att stå bekvämt i plan. Efter ett visst googlande konstaterades att Erwin Hymer World fanns lämpligt på den tilltänkta rutten i Wertheim nära Würzburg. Där tänkte jag att man kunde hitta nivåkilar. Hymer är Tysklands största husbils- och husvagnsföretag med sammanlagt 16 olika märken. Bl.a. ingår Hermans märke Bürstner i gruppen. Det som är stort i Tyskland är verkligt stort.
Efter diverse morgongöromål och hundpromenad i Neckargemünd, som var en alldeles förtjusande liten stad vid Neckar, med gamla välhållna hus och mysiga gator och prång, åkte vi så iväg. 

Oktoberfest hos Hymer
Vi tog snabba vägen c. 180 km till Wertheim. För att vara tisdag var det förvånansvärt lugnt på vägarna. Framför allt såg vi inga långtradare. Så småningom gick det upp för oss att tyskarna firar sin nationaldag, Tag der Deutschen Einheit, 3.10 till minnet av Tysklands återförenande  3.10 1990. Då blev vi fundersamma om huruvida Erwin Hymer World skulle vara öppet. Alla affärer vi såg på vägen var stängda. Så var det inte. Wertheim visade sig vara ett outletcentrum med en massa märkesvaruföretags outletaffärer som alla hade folkfest och öppet på nationaldagen. När vi började närma oss var det en massa bilar på väg dit och trafiken ringlade långsamt redan ett par kilometer innan vi kom fram. Vi lyckades parkera Herman på EHV:s jättelika parkeringsplats och tog oss in byggnaden som också den var jättelik. Där var full Oktoberfest på gång med folk i mängder längs långborden i en stor stor sal och en 20-mannaorkester i Lederhosen och tyrolerhattar som spelade rätt sort musik. Efter 10 minuter öppnade shoppen kl 13. Där fanns allt man kunde tänka sig i tillbehörsväg inklusive ett stort urval nivåkilar. Vi inhandlade ett par som liknande dem vi haft tidigare fast något större och med förvaringspåse. 


Wachsenburg
Målet för dagen hade vi bestämt till en parkering (”puskaparkki”) under Wachsenburg nära byn Holzhausen  sydväst om Erfurt (N 50.85588, E 10.87635). Den hittade jag på appen MEINWOMO. Färden gick 160 km upp och ner på slingrande vackra småvägar och genom ett otal byar och småstäder. Det har regnat ett par dar vilket gör färgerna i naturen speciellt mättade och vackra nu när solen började bryta fram. Väl framme kl 18.06 konstaterades att vi gjort ett bra val av övernattningsställe. Parkeringsplatsen med en vacker utsikt över Holzhausen är avsedd för vandrare. Från parkeringen går en vandringsled som löper från borg till borg på en längd av 21 km. På parkeringen finns en skylt som talar om att man är välkommen att nyttja den! Efter en promenad med hundarna börjar det nu vara dags att börja fundera på kvällens middag. I morgon blir det en titt på borgen.



måndag 2 oktober 2017

Från Mosel till Neckar

(av Angi)
2.10.17
Campingplatsen i Trier var ok och gav möjligheter till fina hundpromenader längs stranden av Mosel. Vi hade lite ärende till en bok- och pappershandel så vi körde in till Triers centrum och inhandlade  en loggbok eftersom den vi har tar slut. Dessutom köpte vi mat och en äkta Knobelbecher i läder för våra tärningsspel om kvällarna. En Knobelbecher i äkta läder skall man ha här i Tyskland. Vi har hittills för våra yatzyomgångar snöpligen använt en i plast, visserligen fordrad med tyg.

Så iväg och nu hade vi bestämt oss för att fara bort från Mosel till nya trakter. Vårt mål blev trakten kring Heidelberg och Neckardalen. Heidelberg hade vi besökt för drygt 20 år sedan tillsammans med Helmut och Edel Schatz, arbetskamrater till Martin. Igen lät vi Lisa i navigatorn söka upp vägen och undvika motorvägar. Landskapet var igen växlande, bördiga fält, betande kor i inte väldigt stora hjordar och löv- och barrskogar. Dagen var småregnig, ibland var det disigt som om vi körde genom tunna moln, vilket det förmodligen var. Lövskogarna hade underbara mättade höstfärger med bok som ett dominerande träslag.

Labradorit
Vi kom till en ort, Kirschweiler, där det fanns skyltar om ädelstensliperier, guldsmeder m.m och det kunde jag ju inte åka förbi. På kartan, Google maps, som jag hela tiden sitter med i knät, fanns följande text: Edelsteinhaus Erwin Hess eK och dit for vi. De hade en stor utställning/försäljning av smycken i guld och silver med stenar av olika slag och slipning. När vi kom hade just en visning av sliperiet börjat för en busslast gäster och vi fick följa med dem. Jag var ju mera intresserad än Martin, så han lät mej njuta ifred och gick själv ut med hundarna. Jag njöt av att gå omkring och titta i montrarna där de hade både färdiga smycken och mer eller mindre slipade smyckesstenar till salu. 

Några helt råa diamanter fanns där också och de såg ut som vilka smutsiga kalkstenar som helst. Jag föll för en delvis slipad Labradorit, som jag tänker att jag kan använda på något sätt, kanske få flera smycken av råstenen. Labradoriten är släkt med den finska spektroliten, men är grönare till färgen.

Vidare därifrån kom vi till ett vägstopp, men klarade oss framåt genom att godkänna motorvägar och utan vidare utflykter kom vi till Neckargemünd strax österom Heidelberg, en campingplats intill Neckar i en trevlig liten stad (N 49.39645, E 8.794).  Vi gick in till staden för ett glas Riesling innan matlagningen ombord på Herman tog vid. Det blev en låda (i Omnia a la Martin) på potatis, kassler, purjolök, creme fraiche, grädde mm och en Spätburgunder från Mayschoss.


  

söndag 1 oktober 2017

Från Winningen till Trier

(av Angi)
1.10.17
Under morgonpromenaden på den stora campingplatsen i Winningen kunde vi beundra olika campingbilar och vagnar. Där finns fina platser för stationära vagnar med rabatter, strandnära med skifferstenstrappor ner till Mosel, enklare platser för mera stationära besökare, men de flesta var liksom vi tillfälliga besökare. En ärtgrön volkswagen ”bubbla” från 1972  stod bredvid en liten söt campingvagn och ett tält, en Camper typ inredd ”jeep” och en VW Westfalia, sk plåtis modell tidig, hörde till de intressantare ekipagen.

Burg Eltz
Burg Eltz från borggården
Vårt mål för dagen blev en borg, som Martin läst om, Burg Eltz. På platsen byggdes redan på 800-talet en enkel herrgårdsbyggnad med en jordpalissad. Den äldsta delen av den nuvarande borgen byggdes på 1150-talet som fort under Fredrik Barbarossas tid. Borgen har ägts av samma släkt, Eltz, i 850 år. Den har byggts till av olika grenar av släkten, så den består i huvudsak av tre delar, Rübenachs del blev färdig 1472, Rodendorfs del  byggdes 1490 - 1540 och Kempenichs del blev klar på 1530-talet. Kempenich-grenen av släkten använder fortfarande sin del, den byggdes från början med uppvärmningsmöjligheter i varje rum. De övriga delarna är öppna för allmänheten. Där var så mycket folk att vi beslöt oss för att bara se skattkammaren, en utställning av smycken, klockor, porslinsserviser, kyrkliga föremål (t. ex. två små altaren med fodral, ca 15cm höga, att ha med på resor) och vapen. Otroliga hantverk. Man kom åt borgen antignen med en liten turbuss från parkeringen en god bit bort eller via en skön skogsväg genom bok-, ek- och lindskogar på ca 1,5 km, vilket vi valde. Väl värt ett besök!
Kombinerad pistol och stridsyxa
i Burg Eltz' skattkammare

Efter besöket i borgen tog vi en lunchpaus på den närliggande byns kyrkparkering och därefter åkte vi tillbaka till vägen längs Moselfloden med sikte på Trier. Det var söndag och mycket folk i farten, dessutom en vacker dag, så efter ett tag beslöt vi att köra en kortare färd upp på höglandet ovanför den slingrande floden, vilket var en trevlig kontrast till den tättbebyggda Moseldalen. Höglandet är bördigt med vidsträckta odlingsmarker och på sina håll fantastiska vyer. Däremellan gick vägen i branta kurvor och backar för att igen komma upp på ett nytt högland.

Nu är vi på en ställplats i utkanten av Trier, (Reisemobilpark Treviris, In den Moselauen, 54294 Trier, Tyskland) och så långt från den centrala delen av staden att vi håller oss till vad ställplatsen och dess omgivning invid Mosel har att bjuda på. Vi har en skön utsikt över Mosel från bilen.

Trier är en stad som sannolikt anlades av kejsar Augustus under namnet Colonia Augusta treverorum och var på 300-talet en så viktig och rik stad att den betecknades som Rom  på andra sidan Alperna. Den var under Konstantin den stores tid huvudstad i ett av romarrikets 4 provinser. Efter diverse förvecklingar blev det en viktig stad i det tysk-romerska riket år 870. 1473 grundades där ett universitet. 1794 – 1814 var Trier huvudstad i det franska departementet Sarre varefter det tillföll Preussen. Här finns fortfarandse byggnadsverk kvar från romartiden, bl. a. en amfiteater, en bro och ett romerskt bad.


Kupla som dragbil
Vantana
Gammak klassiker