onsdag 4 oktober 2017

Sista dagen i Tyskland

Soluppgång ovanför Holzhausen
(av Martin)
4.10
Morgonen vid Wachsenburgs parkering var vacker med en fin soluppgång ovanför byn Holzhausen även om luften var något kylig; under 10 C.

Efter normala morgongöromål gick vi upp till borgen. Tyvär var grindarna stängda så vi fick nöja oss med en titt utifrån.

Wachsenburg
Vi beslöt att åka till Magdeburg. Vi hade tänkt oss en kort dag vid ratten med ankomst på eftermiddagen. Sträckan som skulle avverkas var inte mera än ca 200 km. Som ”vanligt” så lät vi Lisa (TomToms tyska guide) undvika motorvägar. Färden gick först till Gotha där vi gjorde diverse uppköp i Kaufland. Förresten visste du säkert att Sveriges salig prinsessa Sibylla, kung Carl XVI Gustafs mor, var född på slottet i Gotha och hette ”von Sachsen Coburg Gotha” som ogift. Vi körde förbi slottet på vägen. Det var sort och påminde i stil något om Drottningholms slott så Sibylla kände sig säkert hemma i Sverige.

Selketalbahn
Vi intog vår lunch på en parkering på vägen där det blev en kort hundpromenad. När det var dags för eftermiddagskaffe råkade vi stanna i Bad Alexis där det fanns en smalspårig järnväg, Selketalbahn. Tåget råkade lämna stationen i Bad Alexis just när vi kom så vi fick se det.

Den korta resan blev i alla fall rätt lång. Det tycks ofta bli så när man undviker motorvägar och i stället åker längs slingriga mindre vägar. Medelhastigheten blir i allmänhet 50-60 km/h. Vi är ju inte här för att ha bråttom. Man får se mycket vacker natur och fina byar och småstäder. I de äldre byarna/städerna är korsvirkeshus dominerande. Vi är ju inte vana vid det. 

Vi kom fram till Magdeburg strax före fem. Vi hade bokat plats vid en två månader gammal ställplats vid Elbe i centrum av staden. En fin plats. Adress Am Winterhafen 1 (N 52.12517, E 11.64917).
Am Winterhafen 1, Magdeburg
Magdeburg hör till de städer som mer eller mindre utplånades under andra världskrigets slutskede. I motsats till andra utplånade städer vi besökt under vår resa är det inte mycket förutom Domen och ett kloster i centrum som återuppbyggdes under DDR regimen. Tvärtom så rev man åtta kyrkor förutom de som jämnats med marken.


Ett av de större glädjeämnena i Magdeburg  är ett hus i centrum ritat av Hundertwasser. Det är otroligt vad man kan åstadkomma när fantasin får flöda fritt och uppdragsgivaren inte sätter gränser. Hundertwasser hade ingen arkitektutbildning och det är säkert bra.



Hundertwassers hus



Detalj










3 kommentarer:

  1. Nej, det blev inte Weimar. Bara nästan. Vi är nu i Stettin på väg mot östersjökusten.

    SvaraRadera