lördag 5 januari 2019

Marsala – Castellammare del Golfo


(av Angi)
5.1.2019 Marsala – Castellammare del Golfo

Natten var lite orolig. Redan på kvällen var vår som vi trodde lugna parkering några hundra meter utanför stadsmuren orolig pga. bilar som körde in med några ungdomar i, stod parkerade en stund och försvann. Vi trodde det skulle lugna sig till natten men rallyt fortsatte till omkring kl 2, med ett ihärdigt tutande till varandra. Ännu vid fyratiden var det en del oljud. Nåväl, vi klarade den natten också, jag bättre pga. nedsatt hörsel.

Morgonpromenaden i kallt, 6–7 grader, blåsigt väder gjordes åter i det gamla Marsala, en stad med en vänlig karaktär. Vårt vatten höll på att ta slut men det kunde vi fylla på från en allmän kran vid parkeringen vi besökte föregående dag. Där såg vi också ett udda sällskap i ett turisttåg som skulle starta på en tur genom staden. Sällskapet bestod av jultomten i yvigt vitt skägg, en snögubbe, en ren, en tomte och en påskkäring. Jag ska berätta varför påskkäringen var med. I Italien delas det ut presenter på Epifamiadagen, 6.1, vår trettondag. Det görs av en gammal gumma, La Befana, som på trettondagsafton fyller barnens sockor med godis om de varit snälla och med kol om de varit stygga. La Befana återges som en leende käring eller häxa som rider på en kvast. Hennes ansikte är sotigt för att hon kommer in i husen via skorstenen. Se där har vi en sammanblandning av jul och påsk.

Trettondagståg i Marsala

Vårt mål eller delmål för dagen var Erice, en medeltida bergsby, 750 m över havet, ca 50 km bilvägen från Marsala. Vi hade inte kört långt så såg man ett brant berg med Erice på toppen. Berget sluttar lite vänligare åt andra hållet. Toppen var vit, dvs det regn vi fick över oss under gårdagen och natten hade fallit som snö där. Många andra toppar runt omkring var också vita. Nåväl, vi körde vidare tills vi kom till en stoppskylt, vägen var avspärrad pga. snö, så Erice får bli till en annan gång och vi fick tänka om.

Castellammare del Golfo

En ställplats i fiskehamnen Castellammare del Golfo i en bukt på norra sidan av Sicilien fick bli vårt nya mål. Landskapet i det nordvästra hörnet är mycket varierande med höga, delvis branta berg och mjuka gröna dalar. De högsta topparna var snöklädda, man såg ställvis tom snö vid vägkanten. Vägen gick inne i landet. När vi kom ut mot kusten fick vi en överblick över bukten där vårt mål var och hänfördes av skönheten. Strandlinjen är kantad av större och mindre samhällen och bukten går ut i en udde/halvö med snöklädda berg. På andra sidan bergen ligger Palermo, men så långt kunde man inte se.

Fiskehamnen i Castellammare del Golfo

Fiskehamnen i Castellammare del Golfo

Vi fann vår ställplats, ett privat område med utsikt över havet och med plats för 10–15 husbilar. Här är några husvagnar stationerade men ingen bebodd, vi är den enda bebodda husbilen för tillfället. Staden är en gammal pittoresk fiskestad med ett fästningsbygge från medeltiden. I hamnen låg många fiskebåtar. Staden kryper upp från hamnen så promenerande kommer man lättast in till staden längs vackra trappor. Man ser att denna stad satsar mycket på turism fast det denna tid på året är ganska tomt. Vi är nöjda med valet av ställplats och besöksmål. Ikväll blir det mat på en fiskekrog i staden.

Trappa i Castellammare del Golfo

Gatuvy i Castellammare del Golfo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar