söndag 6 januari 2019

Castellammare del Golfo – Palermo

(av Martin) 

Så har vi kommit till Palermo, Siciliens huvudstad. Men först några rader om resan hit.  

Efter frukost gick vi en promenad ner till båt- och fiskehamnen i Castellammare del Golfo. Trots att det var helgdag var där några fiskare som bjöd ut sin fångst. För kvällens måltid hade vi inhandlat andra ingredienser så det blev ingen handel för vår del. Vi gick i stället till ett litet café i ett gathörn nära kajen där vi intog vår sedvanliga Cappuccino (Angi) och Espresso Doppio (Martin). I gathörnet stod en klunga farbröder och diskuterade de senaste viktiga händelserna. Men var är alla fruarna en söndag morgon. De deltar åtminstone inte i männens morgonträffar. En aning fick vi i en portgång. Antagligen är de hemma fortfarande i morgonrock.

Vägen mot Palermo går längs kusten genom ett imponerande landskap med höga branta bergstoppar på södra sidan. Kameran kan inte beskriva det man ser och det är heller inte opportunt att fota medan man kör. Likaså bra.

Nära Palermo ville vi kolla en servicepunkt där man skulle kunna tömma WC-kassetten och gråvatten och fylla dricksvatten. Därav blev intet. Det fanns ingen.

Vår navigationskunniga medhjälpare Jane (anställd av TomTom) visade oss till vår ställplats i centrum av Palermo. Hur gjorde man innan man hade navigatorer. I det här fallet skulle det inte ha varit lätt. Det är söndag och trafiken rätt måttlig men ändå var det ställvis rätt trångt med dubbelparkerade nödblinkande bilar.

Palazzo dei Normanni
Ställplatsen är fin även om den inte är naturskön. Mitt i centrum och med en synnerligen hjälpsam värd, rena snygga toaletter och dusch och framför allt bevakad och omgiven av en mur.
Efter lunch blev det en lång promenad in genom Porta Nuova (nya porten byggd på 1530-talet) till gamla stan även om hela centrala Palermo är rätt gammal. Vi tog via Palazzo dei Normanni (påbörjad på 1000-talet) sikte på katedralen som vi turvis gick in i. En mycket imponerande katedral på alla sätt och vis. Hundarna begränsar i viss mån våra möjligheter att kolla alla kyrkor vi träffar på, men å andra sidan ger det en anledning att bara gå vidare. ”seen one, you´ve seen them all” har jag sagt många gånger på den här resan.

Katedralen i Palermo

Invid katedralen intog vi vårt eftermiddagskaffe. Om inte alla duvorna skulle ha distraherat Charlie och Willie skulle det ha varit lugnare och skönare.

Eftermiddagskaffe vid katedralen

Vi fortsatte vidare norrut i riktning mot hamnen och vände så småningom om och tog en annan väg hem genom en helt annan typ av kvarter där det också bor människor med tvätten på tork på balkongerna (Elena Ferrante var med oss igen) och skräp, skräp, skräp överallt. Willie som är en gudabenådad roskisdykare var i sitt esse.

Återigen tillbaka i Herman kan man bara konstatera att det var fint att vi inte skippade Palermo som vi ursprungligen hade tänkt.

Vår ställplats i Palermo


2 kommentarer:

  1. Cattas mormor Märta och hennes mor Lotten var på Sicilien alldeles i början av 1900-talet. Vi har hemma på väggen ett fotografi som Märta köpte under resan, en yngling står på en landsväg och spelar flöjt. I bakgrunden kan man ännu svagt urskilja Etna. Bilden börjar vara blekt och någon fotograferingskunnig borde göra något åt den (blink, blink)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går antgagligen att fixa. Det mesta går.

      Radera