fredag 4 januari 2019

Marina di Ragusa – Sciacca - Marsala


(av Angi)
3-4.1.2019 Marina di Ragusa – Sciacca - Marsala

Den 3.1 åkte vi iväg från Marina di Ragusa på en tur medsols runt Sicilien. Vi kommer antagligen ännu att återkomma till Marina di Ragusa; vi trivdes så bra med ställplatsen, staden och stranden. 

Innan vi åkte iväg tog vi vår morgonpromenad som tidigare längs stranden till torget där vi tog oss en kopp kaffe. Det har blåst och blåser en del och trots att det är delvis frånlandsvind rullar det in stora vågor som bildar ordentliga bränningar när de kommer in mot strandens grundare vatten. Ute bland vågorna var 10-15 surfare som hade roligt när de lyckades komma upp på en vågkam och surfa på den. Det var fint att följa. Vattentemperaturen lär vara omkring 17 grader.
Hamnkvarter i Sciacca

Vi körde alltså iväg västerut längs vägar som dels gick nära kusten och dels lite högre upp. Trafiken löpte bra utom när vägen gick genom städer, oftast väljer vår GPS-Jane vägar som rundar städerna.

Man har siesta mellan 13 och 16 och det gör att man förutom rusning i trafiken på morgonen också har det då siestan börjar och slutar. Rusningstrafik i städerna med smala gator är inte så lustigt kan jag säga, men framåt går det nog i allmänhet.
Fislaffären i Sciacca

Vår första anhalt på vår rundtur är Sciacca, en stad med anor från förkristen tid. Här finns varma källor som har utnyttjats redan av grekerna. Vägen hit förde oss genom växlande landskap, nu också lite högre och vassare bergstoppar men också bördiga dalar med apelsinodlingar. Här i Sciacca står vi parkerade med flera andra husbilar på en stor öppen plan i hamnen med nosen mot yachthamnen och staden som kryper upp längs den ganska branta kusten i norr, en friparkering utan några bekvämligheter. Vi har ju allt vi behöver ombord.
Parkering i Sciaccas hamn

Efter en promenad i hamnområdet och de närmaste kvarteren konstaterade vi att våra skor var nedsmorda med en gegga som var värre att få bort än betong. Det var en mycket tät finkornig mjäla, varifrån den härstammar kan man undra på en asfalterad plan invid vatten och utan några sandstränder i sikte, som efter regnet klibbade fast överallt. Är det damm från Sahara?... Väldigt besvärligt var det att få bort från skor, hundar och skoavtryck i bilen.

Annars var hamnkvarteren fint pittoreska med några små fiskrestauranger, affärer och en fiskhandel med ett otroligt rikt urval av läckerheter från havet. Där inhandlades under morgonpromenaden havsabborre (Dicentrarchus labrax) som vi skall njuta av idag, 4.1 i Marsala.

Det blev ingen desto närmare titt på Sciacca främst pga leran. Det blev avfärd efter fiskinköp och målet för dagen var Marsala, för mig främst känt för sitt Marsalavin. Färden gick genom förvånansvärt flacka landskap. Det sydvästra hörnet av Sicilien saknar berg. Här finns lämningar från kartagernas starkaste fäste på ön från ca 400 f. Kr. Namnet kommer från araberna, som kallade staden Marsa Ali, Alis hamn. Giuseppe Garibaldi störtade det bourbonska styret 1860 och Sicilien blev en del av det enade Italien.

Vårt nattläger i Marsala
Vi parkerade på en avgiftsfri parkering mellan havet och staden och tog oss en promenad i den centrala gamla staden, en stad med smala gränder, några bredare stråk kantade av vackra hus, piazzor vid stora kyrkor osv. Vi fick ett trevligt intryck av staden. På och invid parkeringen huserade en grupp romer och av slitaget på gräsmattan att döma har de bott där en tid redan, flera familjer av barnens antal att döma. Det gav oss en liten oroskänsla så vi flyttade till en annan fri parkering intill det arkeologiska området, som för övrigt är ingärdat och för oss inte tillgängligt, få se om vi tar oss in imorgon. Här är lugnt och fint med utsikt över havet och några öar längre ut. Kvällen är kylig, lite blåsig och regnig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar