onsdag 23 januari 2019

Vandring bland odlingar


(av Angi)
Växthus i träda
Vi njuter fortfarande av tillvaron i Marina di Ragusa, dagarna går i lättjans tecken. Jag har ett par gånger vandrat med hundarna på vägar lite ovanför staden, bara några kvarter norr om vår ställplats. Där kommer landsbygden hastigt emot. Markerna här i de södra delarna av Sicilien är ställvis mycket bördiga och uppodlade. När vi har åkt omkring har vi förundrat oss över att man har så mycket odlingar under plast eller väv. Också över vingårdarna spänns plast eller väv som nu när vinstockarna är olövade och tuktade inför nästa säsong är hopdragna som snoddar mellan raderna av vinstockar. Man ser på många håll stora arealer täckta som växthus. När man ser ner i dalarna uppifrån höjderna ser det ut som vattenspeglar, faktiskt som sjöar. Vad kan orsaken vara? Värme borde man ju ha här tillräckligt. Är det ohyra man vill utestänga eller är det något slag av skugga man vill uppnå, då främst med vävarna?...

Växthus som odlas I
Tillbaka till mina promenader i grannskapet. Bara några kvarter från oss finns det odlingar under stora växthusbågar. De första odlingarna vi går förbi är lämnade, bara växthusens bågar står kvar och här och där hänger lite plast och fladdrar i vinden. Marken som har varit odlad är tom och med tom menar jag tom, där växer ingenting. Man drar lätt den slutsatsen att ogräsbekämpningen har varit effektiv men varför man lämnat den är oklart. Står den i träda, undrar man. Lite längre fram längs vägen finns odlingar med likadana bågar, täckta med plast och där odlas tomater, ett område på några hektar. Mindre områden också här har bara bågarna kvar, ingen plast och inga odlingar. Ett område med tomatodling bevakas av en skällande Rottweiler, på andra håll ser man andra stora hundar hålla vakt, säkert effektivt.


Växthus som odlas II

2 kommentarer:

  1. Hej. Jag tror växtföljden kan vara en orsak till att n man håller en paus i odlandet. Men har inte studerat syditalienskt jordbruks- eller trädgårdsodling.Intressant. Hälsningar Ernst

    SvaraRadera
  2. Hej, här på Gran Canaria finns stora arealer med odlingar under väv; bananer, tomater mm. Sedan när det inte mer odlas där, fladdrar väven, är trasig och delvis bortblåst. Ingen skön syn för ögat.
    Jag beundrar er som kastade loss från Pojo och åkte iväg på en lång tid och långt bort! Jag hoppas ni får många långa utflykter tillsammans.
    Hälsningar, Carola

    SvaraRadera