lördag 12 januari 2019

Halvtid


(av Martin)
Sicilien runt 3-10.1.2018
Nu har vi nått halvvägs, dvs. vi har varit på resa två månader av planerade cirka fyra. Vi har tänkt vara tillbaka i Skuru lagom till vårdagjämningen och beredda att ta emot våren där. Så är det tänkt och så kanske det blir.

Det betyder att vi vistats tillsammans under två månader i ett utrymme på bara några kvadratmeter, 14 m2 brutto av vilka golvytan i vardagsrummet kanske är 6–7 m2. Det har gått förvånansvärt bra. Vi har med oss allt vi behöver och det har aldrig känts speciellt trångt. Det är märkligt hur anpassningsbar man är. När vi kommer hem igen är det säkert heller inga problem att breda ut sig i alla rum och på alla kvadratmetrar.

Vår tomt i Marina Caravan i Marina di Ragusa
Under resan har vi träffat på många som ständigt bor i husbil och inte har något annat hem. Jag skulle bra kunna tänka mig det. Angi är lite av annan åsikt även om inte heller hon klagar över vår nuvarande tillvaro så länge den är temporär.

Allt har fungerat fint. Butiker finns överallt och man kan hela tiden förse sig med färsk mat (i synnerhet underbart färskt italienskt bröd; det kommer vi att sakna). Vi har prövat på en hel del för oss nya ingrediensere, bl.a gambas (jätteräkor), hjärtmusslor till spaghetti alle vongole, och olika fiskar som vi hittills har grillat eller stekt. Mycket är ännu oprövat. Också ganska små matbutiker har fisk-, ost- och köttdiskar och som sagt härligt färskt bröd som är rätt förpackat för att behålla krispigheten eller inte förpackaat alls. Vinhyllorna är också imponerande och vinet är otroligt billigt jämfört med Alkos priser.  Det finns också kvartersbutiker i alla städer specialiserade på bröd, charkprodukter, frukt osv och dessutom gatuförsäljare i synnerhet för frukt och bröd. Det är både roligt och intressant att handla.

Det har inte varit några som helst problem att hitta den service vi behövt i form av WC- och gråvattentömning, färskvatten, tvättmaskin osv. Före resan hade jag föreställt mig att det här med tvätt skulle vara ett problem- Så är det inte. Torktumlare behöver man inte om man tvättar under soliga dagar. Tvätten torkar på bara ett par timmar. Bilen har vi tvättat en gång. Det var i Polen när vi hade kört ett par dagar på smutsiga regniga vägar. Här har det regnat tillräckligt ofta för att vägarna inte skall vara smutsiga.

Än så länge har vi inte gått varandra på nerverna. Vi har ju övat samliv i femtio år så det värsta lär vara avklarat.

Det har heller inte varit några problem att ”få tiden att gå”. Den går faktiskt av sig själv. En hel del läsande blir det efter solnedgången kl 17. Vi har en stor bokhandel att tillgå, Ad Libris, där man hittar e-böcker för kring 5 € att ladda ner och läsa på padden. Det har vi båda vant oss vid och det går mycket bra. Vi har också TV, dvs en laptop dit vi streamar program med telefonerna eller paddarna som WIFI Hotspot över mobilnätet. WIFI är det rätt så dåligt med på de platser vi hittills har besökt. Om det finns WIFI är den vanligen så långsam att TV inte funkar. Det går ju en del ”Gigor” om man skall kolla filmer så det gör vi inte. Finska nyheter ser vi dagligen och också en del svensk TV. Vi har ett VPN (Virtual Private Network) som gör att vi obehindrat kan titta på vilket som helst lands TV utan upphovsrättsliga begränsningar. Finurligt och helt lagligt märkligt nog. Vi är också försedda med två ukulelen (det blev en del julvisor), Backgammon, kort och tärningar inkl. Knobelbecher. Angi har också lilla akvarellutrustningen med.

Hundpromenad på Beachen i Marina di Ragusa
Hundarna klarar sig fint. Det blir många och ofta långa promenader. I synnerhet Charlie är förtjust i alla nya bekantskaper. Det finns hundar överallt. Willie är mera förtjust i att jaga alla katter som också finns överallt.  Här i Marina di Ragusa får hundarna springa fritt både på vårt campingområde där det finns många kompisar och på beachen. I och med att våra hundar inte är trafikvana och inte respekterar bilar får vi vara restriktiva med var dom kan springa, men det finns många sådana områden på beachen också.

Som jag skrev i går så kommer vi antagligen att stanna ett bra tag här på Marina Caravan i Marina di Ragusa. Här finns allt vi behöver inklusive trevliga människor (och hundar) och så dessa underbara solnedgångar. Vi åker väl från Sicilien någon gång kring mitten av februari. Då har vi tänkt åka hem via Tyskland och Sverige.

Men ännu en gång: För att våga sig på en försiktig gissning så den som lever får se.



2 kommentarer:

  1. O ja, brödet är fint, men såvitt jag minns finns det prima bröd i Finland också (åtminstone i den där brödbutiken i Lovisa)
    Undrar vad de har för ingredienser som gör att vitt bröd är så gott i Sydeuropa?. Är det månne mjölet eller är det en lång jäsningsprocess?
    Det får ni ta reda på, så vi får veta.

    SvaraRadera