tisdag 29 januari 2019

Om hundar och katter


(av Angi)
Tre av Marina di Ragusas katter
Vi har tidigare lite nämnt att det finns en del herrelösa hundar och katter här på Sicilien, katter mer än hundar. Katterna verkar vara helt accepterade av befolkningen. På flera ställen ser man papperstallrikar utlagda med kattmat eller kattmat direkt på marken. Jag har också några gånger sett personer komma ut från den närmaste butiken här i Marina di Ragusa med kattmatsportioner, alltså färsk kattmat, och lägga ut dem för katterna. Speciellt runt den butiken ser man många katter. Kattmat ser man också inne under buskarna som kantar strandpromenaden, det är närmast Charlie och Willie som upptäcker dem så de har nog trots vårt motstånd fått i sig en del kattmat.

Katt med kattmat utanför butiken
Man ser också löst drivande hundar utan halsband vilket jag har tolkat som att de är herrelösa. De är alla lite skygga, kan komma nära våra hundar men aldrig aggressivt. Snusar lite och går sedan vidare. En sådan lösdrivande hund brukar uppehålla sig i sällskap med katterna vid vår närmaste butik. Förmodligen livnär den sig också på kattmat fast jag har aldrig sett den jaga bort en ätande katt, den kan sitta en bit bort och följa med måltiden. Våra hundar försöker jaga katterna men de smiter snabbt in mellan spjälorna i någon gårdsgrind.

Butikshunden
Vår ställplats här i Marina di Ragusa ligger i ett småhusområde med lite varierande typer av småhus. Många av dem står tomma men inte oanvända. Marina di Ragusa är en semesterort så det ser säkert helt annorlunda ut på sommaren. Alla hus har ordentliga stängsel/murar/häckar kring sig. Många av de bebodda husen vaktas av hundar som är lösa på gårdarna. När vi passerar med Charlie och Willie blir det ett förskräckligt skällande. Våra hundar svarar inte men Charlie kan reta upp dem genom att demonstrativt kissa på en stolpe strax utanför hundarnas territorium. Gårdvararna är ofta lite större hundar men ett hus här i närheten vaktas av en cockerspaniel. Den trodde jag inte skulle vara ilsken så jag lät Charlie gå nära staketet men då blev det ett förskräckligt skällande och visande av tänder. Också inne i staden kan man höra hundar på balkonger skälla när vi passerar.

Hundar som är ute med sina hussar och mattar är i allmänhet hyggliga och positivt intresserade av våra hundar. Då vi möter hundar på beachen och de visar vänskap med Charlie brukar vi släppa hundarna lösa så de får rasa runt lite. På beachen ser man mycket fria hundar som springer omkring med husse eller matte i närheten. 

Det var lite om hund- och kattiakttagelser. Avslutningsvis en solnedgångsbild, men inte från beachen denna gång.

Dagens solnedgångsbild


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar