måndag 10 april 2017

Bialowieza - Lodz

(av Martin)
Morgonen i Bialowieza var solig och varm som en riktig försommarmorgon skall vara och med fågelsång av koltrast, taltrast, nötväcka och rödhake bl.a. Vi gjorde en kort promenad med hundarna i den vackra naturen före frukost och en längre promenad efter innan vi åkte iväg. Egentligen hade vi siktet ställt på en camping i Lodz, Lipce Reymontowskie men efter ytterligae en koll konstaterade vi att den öppnar först 15.4, så vi var en vecka för tidiga. Efter närmare konsultationer av appen Park4nigt (en utmärkt app) hittade vi en annan plats i Lodz på adressen Skrzdlata 75 som ”egentligen inte är en campingplats eller ställplats men som nog tar emot”.
Ingen av oss har tidigare variti Warszawa så vi tänkte passa på att ”titta på stan” och ställde navigatorn på Warszawas centrum. Konstaterades att hela vägen in till W är ett enda motorvägsbygge och trafiken var mycket långsam. För övrigt konstaterade vi också att vägarna trafikeras av flera långtradare än personbilar. Oändliga räckor av rekkor.  Trafikreglerna är enbart förslag. I stället fungerar trafiken genom att komma överens. Flexibelt och funktionellt.
När vi så småningom trots allt närmade oss centrum märkte vi att vi borde ha ställt navigatorn på nånting annat än ”centrum”. Den historiska gamla staden passerades på avstånd. Vi fick i alla fall se siluetten av den. Själva centrum är den nya staden där det mest anmärkningsvärda var kulturcentrum; en grotesk sovjetimperialistisk byggnad från Stalins tid som hör till det värsta jag sett. I och för sig sevärt. Nån gammal historisk stad blev det inte. Pga. trafiken lät vi det vara. Vi ställde i stället kosan mot Lodz. Det var lika svårt att komma ut ur stan som att komma in i den. Ett enda vägbygge hela vägen. Det är otroligt vad man har satsat och fortfarande satsar på vägnätet. Det behövs. Hur mycket EU-pengar det är vet jag inte. Nu var det tidig eftermiddag. Jag kan tänka mig hur det ser ut på morgnarna eller eftermiddagarna i den riktiga rusningstrafiken.
Lekparken invid "campingen"
Vi hade tänkt välja mindre och vackrare vägar till Lodz men det var vägbyggen på dem också så vi sökte oss till motorvägen och kom så småningom fram. Adressen till  ”campingplatsen” som vi hade tänkt oss hittades inte av navigatorn men  vi hittade stället. Det var en rätt så stor stugby med tillhörande restaurang och andra begivenheter men varken ställplats eller camping. Men vi möttes av synnerligen hjälpsamma människor som (på en blandning av polska, tyska och engelska) anvisade oss en fin parkeringsplats med eluttag. Ett ställe där man vet vad service är och där allt är möjligt. Stugbyn ligger alldeles intill en stor och mycket snygg och välkött lekplats vid stranden av en sjö och med fina strandpromenader och många och vänliga hundägare. Intill ligger också ett vackert skogsparksområde. Ett ställe som jag verkligen rekommenderar i allmänhet och för barnfamiljer i synnerhet. Stället heter egentligen Hotelowy Kompleks Lesny, Ko&Ko, adress ul. Skrzydlata 75, 91-503 Lodz, www.arturowek.eu, arturowek@onet.eu (N 51 49.467, E 19 28.298).

Det var en vacker och varm dag och lekparken och strandpromenaden kryllade av folk. Vi avslutade dagen med en helt ok middag i den lokala krogen. En grillad lax, en grillad rib, två fräscha sallader och två Zubr öl för 87 PLN, 20 €.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar