torsdag 20 april 2017

Skåne på en dag

(av Martin)
19.4
Utsikt från Ales stenar
Vi beslöt oss för att ”göra Skåne” på en dag. Skåne är långt ifrån ”litet och platt”. Där finns en storartad natur, i synnerhet på Österlen och massor av intressanta besöksmål. Man kunde gott turista en  vecka i Skåne.
Som vägledning för Skåne runt med husbil hade jag en artikel i Husbil & Husvagn som hette just ”Skåne runt med husbil”. Den hittas på www.husbilhusvagn.se/resa/resereportage/restips-sk-nes-goda-sidor. Alla besöksmål som nämns i artikeln hinner man inte med på en dag. Vi beslöt oss för fyra.

Eftersom vi startade i Limhamn stod Ales stenar (googla, det lönar sig) först i tur. Att säga att skeppssättningen är imponerande är en underdrift. Varför man byggde en skeppssättning är väl inte helt klart annat än att den hade någon ceremoniell eller rituell betydelse. Hur lyckades man flytta omkring de 5 ton tunga stenblocken. Ett par av stenblocken kommer dessutom från helt andra trakter. I varje händelse var transportvägarna både långa och besvärliga. Skeppssättningen är dessutom högt belägen. Det är mycket att beundra och undra över.  Inte minst frågar man sig vad som drev den tidens människor (ca 500-800 år e.Kr.) till sådana obegripliga prestationer.
Glimmingehus
Efter Ales stenar besökte vi  Glimmingehus, som är Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Ett jättebygge med över 2 m tjocka murar och 26 m högt. Hur gjorde man i början av 1500-talet för att få till det undrar en byggnadsingenjör. Tyvärr var det inte öppet så vi nöjde oss med att googla och titta på borgen från utsidan.

Stenshuvuds nationalpark ligger i Österlen i en storartad kuperad natur. Skåne är inte platt. Vi gick en fin promenad i en varierande natur i en gammal skog med avenbok och bok och en heltäckningsmatta av vitsippor och gulsippor och en och annan gullviva. På några ställen fanns det stora bestånd av backsippa. Ett ställe som är värt att besöka och där man kunde vistas betydligt längre än vad vi gjorde.

Backsippor
Sista besöksmålet för dagen var Forsakars vattenfall. Höjdskillnader med vattenfall i Skåne hade man kanske inte riktigt föreställt sig. Vattenfallet ligger i övre ändan av en djup ravin och består egentligen av två fall, det lägre på 8 meter öch det övre på 10 meter. En storslagen natur och ett ställe värt att besöka.

Bokskog och vitsippor
Efter det åkte vi vidare norrut och stannade till vid en ställplats i Åhus vid Sea resort. Vi försökte kontakta någon som skötte ställplatsen utan framgång. Efter ett tag kom en man körande upp bredvid oss och ville ha 150 kronor för övernattningen. Med tanke på den obetydliga servicen betalade vi något motvilligt. Jag rekommenderar inte ställplatsen. Därför sätter jag inte heller ut dess koordinater.
Följande dag åkte vi till Nyköping för att hälsa på min syster. Här tar den egentliga resan slut. Vi kommer att tillbringa några dagar i Stockholmstrakten för att hälsa på vänner och bekanta. Nästa inlägg i bloggen kommer jag att skriva i form av en sammanfattning när vi kommit hem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar