tisdag 25 april 2017

Summa summarum

En summering av resan:
När vi kom till Åbo i dag, 25.4 snöade det rätt kraftigt. Det kändes inte som att våren var i antågande. Dess mera värdesätter vi det vackra vädret och de fina landskap vi varit med om under vår 4 767 km långa resa runt Östersjön. Vi minns med glädje de ställen vi besökt och har en möjlighet att återuppleva dem i vår loggbok. Angi skrev nämligen en utförligare loggbok och jag skrev den här bloggen som närmast är gjord ur en husbilares synvinkel. Sammanlagt besökte vi 9 länder.

Allt har gått bra. Inga mankemang eller missöden. Det gick också förvånansvärt bra att ha hundarna med. De anpassade sig snabbt till vagabondstillvaron och nu när vi kom hem anpassade dig till det på ett par sekunder.

Vi trodde kanske till en början att vår tidtabell var för tajt med i allmänhet en eftermiddag-kväll per ort. Det visade sig att den stilen passar oss bra. De ställen där vi hade planerat att stanna två dagar (Prag och Rendsburg) klarade vi bra av på en dag. I stället blev det ett par ställen (Spreewald, Oranienburg och Åhus) som vi ursprungligen inte hade planerat.

I allmänhet lät vi navigatorn lotsa oss längs mindre vägar genom att undvika motorvägar. Vi var ju ute för att se oss omkring. Allmänt taget var vägarna mycket bra. F.d. Östtyskland är fortfarande fullt av vägbyggen. När månne man skall bli klar?
Vad trafiken beträffar tyckte vi inte några problem. I Lettland, Litauen och Polen var det massor med långtradare på vägarna. Lördag och söndag spelade ingen roll. Lika mycket trafik hela tiden men som sagt inga problem och trafikstockningar bara vid vägbyggena.

Kostnaderna för resan blev lägre än vad jag hade budgeterat. Jag hade budgeterat 2000 €:
Färjor och broar                         479 €
Bränsle o gas                              648
Camping o ställplatsavg.            196
Restaurang                                124
Mat- o dryckinköp                      264
Övrigt                                         97
Totalt                                       1808 €
Sammanlagt körde vi således 4767 km, förbrukade 499 l diesel med en snittförbrukning 10,5 l/100 km.

Till vår stora glädje konstaterade vi att resa med husbil är nånting som vi vill syssla med också framöver. Vi börjar redan planera vår nästa resa lite smått.

Till dess: Kör försiktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar