söndag 9 april 2017

Suwalki - Bialowieza

(av Martin)
Vägen från Suwalki till Bialowieza är ca 200 km. Ända till Bialystok är vägen rätt ny och i alldeles utmärk skick. Under de sista 60 km är skicket varierande, ibland väldigt dålig beläggning och ibland något bättre. Längs vägen finns det massor med kyrkor; i varje by åtminstone ett par stycken. Eftersom det var palmsöndag var det fullt med folk vid kyrkorna försedda med prydda kvistar. Också gravgårdarna var mycket blomstersmyckade. Dessutom är gravgårdarna enormt stora. Vi stannade vid Korycin och tog en bild av en gravgård.
Efter Bialystok körde vi genom stora skogsområden med gamla skogar och nästan ingen undervedgetation. Där fanns i stället vitsippor och gulsippor och också nunneört så långt ögat kunde nå och ögat nådde ganska långt.
Bialowieza var ett av de mål som vi ville besöka. Där finns Europas sista och enda lövträdsurskogar med bl.a. varg och visent. Historiskt har området utgjort kejserliga jaktmarker och det är anledningen till att det lämnats orört. Det får vi väl tacka habsburgarna för. Vi kom fram rätt tidigt, 14-tiden och begav oss ut på en vandring med hundarna (kopplade) efter en lätt lunch. Området är dåligt utmärkt för vandrare och kartorna är heller inget vidare så vår vandring blev rätt lång, ca 15 km utan att vi kom in i de riktiga urskogarna men det var fint i alla fall.

Vi har parkerat vid entren till Bialowiezaparken, Zastava 14 (N 52 42.036, E 23 50.558) på en stenlagd stor parkeringsplats invid en åstrand. Fint ställe. Här är också ett par andra husbilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar