tisdag 11 april 2017

Lodz - Kudowa

(av Martin)
Polen är ett stort land. I skrivande stund är vi i Kudowa alldeles vid tjeckiska gränsen. Första bloggen från Polen skrevs i Suwalki alldeles vid lettiska gränsen. Vi har delat Polen i tre etapper och ingen har varit kort. 
Landet och dess invånare har gjort ett gott intryck på oss. Med vår inkomstnivå är det ju också billigt. ”Billigheten” har ju alltid två sidor. Det betyder ju också att levnadsstandarden är på en lägre nivå än hos oss, men landet ger ändå inte ett fattigt intryck. Det mesta har vi ju inte sett förstås. Polen verkar i alla fall mycket mera välmående än vad vi i vår fördomsfullhet kunde tro.
Det största problemet för en husbilare är den enorma mängden vägbyggen som jag skrivit om tidigare. Men det är ju å andra sidan ett tecken på positiv utveckling.
När vi åkte från Lodz i morse beslöt vi oss för att inte åka de stora motorvägarna utan att i stället, för att se mera av landet, välja tvåsiffriga vägar. För en husbilare är ju resan själva målet.  Resan på ca 350 km blev ganska lång på grund av tidigare nämnda oändligt många vägbyggen. Vi se många fina städer och byar vilkas namn vi redan glömt. Vi startade ca 9.20 och var framme i Kudowa ca 18.
Polen är ett slätt land med enorma odlingsmarker och stora skogsområden. I väster när man närmar sig tjeckiska gränsen förändras landskapet radikalt. Plötligt befinner man sig i kuperade, nästan alpina landskap och vägarna åker upp och ner som en berg-och-dalbana.
Kudowa är vackert och ger ett starkt intryck av gammal kultur. Målet var att besöka Stolowes nationalpark men det lär bli ogjort förutom en mycket ytlig titt. I morgon åker vi till Prag.

Den enda ställplatsen jag hittat i Kudowa är just den där vi befinner oss, dvs. Sudeckie Chaty, Kosciuszki 10, 57-359 Kudowa-Zdroj, +48 74 866 11 17, (N 50 26.95’, E 16 14.16’).  Stället är imponerande. Också det stället är egentligen en utvecklad stugby med restaurang och andra begivenheter men ingen camping. Men om man kommer dit får man ställa upp sin husbil och koppla i elen. Gården är vacker. Det dominerande inslaget är en stor påfågelsflock med bl.a. en albinotupp. Mottagande var också den här gången vänligt, flexibelt och hjälpsamt. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar