torsdag 13 april 2017

Prag - Spreewald

(av Martin)
Visa av erfarenheten med ”vackra vägar” tog vi raka snabba spåret från Prag till Lübbenau/Spreewald. Vägen är inte lång, drygt 250 km och avverkades på drygt tre timmar med ett kort stopp för tankning, kaffe och inköp av tjeckiskt öl. 
Gränsen mellan Tjeckien och Tyskland märks inte på annat än en oansenlig skylt där det står Deutschland.
"Gondoljär" i Spreewald
Vi hade bokat en plats på en liten privat gård en bit utanför centrum. När vi kom fram meddelade vi Frau  Pschipsch  att vi tänkte åka och se oss runt i centrala Spreewald och slottsparken och komma först mot kvällen. Hon föreslog att vi skulle campa i Schlosspark Camping i stället. Hon tyckte att det skulle vara trevligare för oss. Bra tänkt! Vi hade kontaktat Spreewald Naturcamping ”am Schlosspark” per e-post och fått beskedet att det var fullt. Vi körde vi dit i alla fall och ställde Herman utanför och frågade i receptionen om det fanns plats för oss för en natt. ”Ja naturlich” blev svaret och här är vi.
Campingen är jättestor och ligger omgiven av kanaler och alldeles vid slottsparken.  Ett mycket vackert ställe med all service man kan tänkas behöva. Alla hälsar glatt och trevligt.
Spreewald är ett fint ställe som det är värt att besöka om man har vägarna förbi, det är t.o.m. värt en rätt stor omväg. Staden har ca 20.000 invånare och turismen är rätt dominerande. En del av området, 475 kv. kilometer är biosfärreservat. Den unika naturen beror på att Floden Spree delar sig i ett otal armar och bildar ett omfattande nät av kanaler. Här finns byar där enda fortskaffningsmedlet är båt.
Spreewald Naturcamping "am Schlosspark"
Kanalerna nyttjas för turism på samma sätt som i Venedig, dvs man kör omkring turister i långa båtar med en skeppare i aktern som skjuter fram farkosten med en lång stör. 
Centrum av Spreewald har mängder av små specialiserade butiker. Där inhandlade vi färsk sparris från orten, schwarzwaldskinka och hollandaisesås. Det blir sparrispremiär för oss i kväll.

Spreewald Naturcamping ”am Schlosspark”, Schlossbezirk 20, +49 35 4235 33, info@spreewaldcamping.de, N 51 51’ 28.25”  E 13 51’ 17.55”                                                          


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar