söndag 16 april 2017

Stralsund - Rendsburg

Rendsburg var ett självklart mål "på hemvägen". Angi har nämligen jobbat där i Carlshüttes laboratorium som praktikant sommaren 1967, när vi nyss hade träffats och var nykära.
Kaffepaus vid en vindpark
På vägen från Stralsund lät vi TomToms tyska assistent Lisa lotsa oss så, att vi undvek motorvägar. Det innebar att vi körde mer eller mindre genom centrum av hansastäderna Rostock, Wismar och Lübeck. Vackra vägar och vackra städer. Under tiden googlade Angi städernas historia och vi fick oss ett ordentligt mått historiekunskap. Bl.a. att Wismar hört till Sverige ända till 1903!
Jag hade inte uppdaterat TomToms kartor på ett halvår vilket resulterade i att vi ett par gånger kom in på vägar som var avstängda pga. vägbyggen. Återuppbyggnaden av fd. Östtyskland pågår tydligen fortfarande.
Wohnmobilhafen am Stadtsee
En annan sak som är synnerligen påtaglig i de ostliga och nordliga delarna av landet är vilka enorma investeringar i förnybar energi som görs i form av vindkraftsparker och solkraftsparker på grund av tyskarnas Energiewende. Åsikterna om projektet är mycket delade inte minst pga. bristen på koordinering med det övriga EU och också pga. behovet av reservkraftverk eftersom vindarna och solskenet är nyckfulla. Reservkraftverken går på kol och olja. Tyngdpunkten på energiförbrukningen finns i väster och söder så därför byggs enorma kraftledningar tvärs genom landet. Projektet kunde vara värt en egen mässa som inte har plats här.
Väl framme i Rendsburg tog vi in på "Wohnmobilhafen am Stadtsee". Ett helt trevligt ställa på promenadavstånd från Altstadt. Servicebyggnaden ser kanske nergången ut men innuti är all rent och fräscht.

Wohnbmnobilhafen am Stadtsee, An der Untereider 9, +49 4331 4349491, info@fnl-marienhof.de, www.wohnmobil-hafen.de,
N 54 18' 16", E 09 39' 22"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar