onsdag 12 april 2017

Kudowa - Prag

(av Martin)
Det finns tydligen många som behöver en ställplats/campingplats såhär inför påskhelgen konstaterade vi när vi började fundera på var vi vill övernatta i Tjeckien och senare i Tyskland. Jag hade tagit reda på ett och annat innan. Vi försökte först boka per e-post men vi fick inga svar och började bli smått oroliga. Vi hade e-postat flera ställen när vi var i Lodz men när vi åkte mot Kudowa hade vi ännu inte fått svar. Vi tog till en annan metod och började ringa i ställe under färden och telefoneringen  gav genast bättre resultat. Vid tredje försöket hittade vi ett ställe i Troja tillräckligt nära Prags centrum, dvs. Camp Dana Troja och där är vi nu. Vi insåg att om vi skall hitta någonting användbart i Tyskland under påskhelgen så är vi sent ute men kanske inte för sent. Efter ganska många telefonsamtal hittade vi en ställplats i Lübbenau, Spreewald dit vi åker i morgon. Följande mål är Oranienburg. Där finns en rätt stor ställplats vid slottet men dom tog inga reserveringar (till ställplatsernas egentliga natur hör att platserna inte går att boka men det görs en hel del undantag). Man lovade oss en plats om vi inte kommer ”för sent”. Återstår att se. För den som undrar vad skillnaden är mellan ställplats och camping så är det så att ställplatserna är avsedda enbart för husbilar och har varierande grad av service medan campingarna oftast men inte alltid är öppna för husvagnar och husbilar och ofta har en omfattande service (som vi som bara söker nattplats inte behöver). Ställplatserna är klart billigare.
Camp Dana
När man skall komma med bil till Tjeckien måste man ha en vignett (klistermärke) som fästs på vindrutan. En helt annan fråga är var man kan få köpa en sådan. När vi passerade tjeckiska gränsen (som inte märks) åkte vi in till ett shoppingcenter för att köpa vignetten. Utanför fanns en Kantor (valutaväxling). Damen där hänvisade oss till posten i centret. I kön vid posten fanns lyckligtvis en ung dam som kunde en del engelska så hon hjälpte mig med mitt bestyr. Jo visst, man hade 30-dagars vignetter som kostar bra mycket mera än den 10-dagars vi behövde för att köra två dagar i landet. Jag hänvisades till en bensinstation på Polska sidan så vi åkte tillbaks. Väl där hittade jag en lucka där det stod att man sålde vignetter men så var det inte. I stället hänvisades jag till Kantor i en liten kiosk utanför. Där gick det och nu sitter vignetten stadigt klistrad innanför vindrutan. En helt annan sak är att det inte var lätt att dra av den från pappret. Vi var två som försökte och det lyckades efter ett tag..
Camp Dana Troja där vi bokat plats är ett litet och rätt trångt men mycket vackert och trevligt ställe och killen som tog emot oss (samma som jag hade talat med i telefon) var mycket vänlig och tjänstvillig. Det tog ett tag innan Herman var inbackad på sin plats (utan backkamera skulle det ha varit svårt) men här ligger vi fint.
Astronomiska klockan i Prag
Vi lämnade hundarna i bilen och tog spårvagnen in till gamla Prag och beundrade sevärdheter och människomyller. Angi har varit i Prag tidigare men jag har inte. Gamla stan är obeskrivligt fin (jag tänker inte ens försöka). Det som imponerade mest på en ingenjör var Astronomiska urverket i gamla stadshuset vid stora torget i gamla stan. Vi var där när klockan slog 17 och fick följa med när apostlarna  vandrade runt och  de övriga figurerna rörde  på sig. Urtavlorna som bl.a. visade tiden och solens och månens gång var svårtolkade men vackra och som sagt imponerande. Slutligen tog vi oss till Svejks restaurang och åt en tjeckisk middag. För Angi blev det Gulasch och för mig ett jätte  Eisbein (tyska; kanske grislägg) och tjeckiskt öl därtill.
När vi kom till bilen efter drygt 4 timmar på stan var det lugnt och hundarna sov.

Camp Dana Trojska, Trojská 129 (navigatorn hittade inte numret utan föreslog 127 som ligger på ett helt annat ställe), tfn +420 283 850 482, campdana@volny.cz, www.campdana.cz, N 50 07.035, E 14 25.918

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar