måndag 17 april 2017

Rendsburg - Malmö

(av Martin)
Vi hade inga fasta resmål för dagen, utan tänkte köra genom Danmark över Fyn och kanske stanna till nånstans på  Fyn eller Själland. Vi lät TomToms danska assistent Ida lotsa oss mot Odense och undvika motorvägar. 
Några kilometer före Danska gränsen gjorde vi en paus för shopping i Scandinavian Park. Ett stort shoppingcenter med tyngdpunkten på flytande varor men också med mycket annat. Väldigt bra priser med vårt mått mätt.
Danska landskapen är förvånansvärt böljande.
 ”Der er et yndigt land, det står med brede böge när salten österstrand, när salten österstrand; det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark, og det er Frejas sal, og det er Frejas sal”.
Väl framme i Odense tog vi en lunchpaus och beslöt oss att åka vidare. Vädret var nämligen inte upplagt för turism; snöslask och hårda vindar, så vi tog i stället sikte på Malmö. Danmark är ju inte så stort så man kör igenom landet på några timmar även om man som vi tar landvägen utan färjor.
First Camp Malmö och Öresundsbron
Förutom de böljande lanskapen frapperades jag av de ständigt återkommande stora julgransodlingarna. Julgransodling ger tydligen en bättre avkastning än traditionellt jordbruk. Det var helt uppenbart f.d. odlingsmarker som nu fått ny användning. Har vi nånting att lära oss av danskarnas businessinstinkt. Det lär exporteras en hel del danska julgranar till Finland!
Med ca 70 km kvar till Köpenhamn lade vi om taktik och lät Astrid (TomTom hade bytt assistent till en svenskspråkig) välja snabbaste vägen så det blev motorväg under resten av färden.
Vi passerade ju två långa och imponerande broar på vägen; först bron över Stora Bält från Jylland till Fyn och sen Öresundsbron. Bropassagerna är inte billiga. Med vår bil kostade den första 49 € och den senare 100 €. Totalt alltså mera än vi betalar för Viking Line från Stockholm till Åbo.
First Camp i Limhamn utanför Malmö är ett stort campingområde. Kanske något slitet men helt ok och de sanitära utrymmena rena och snygga. Utsikten över Öresundsbron är fin.

First Camp, Strandgatan 101, 21611 Limhamn, +46 40 15 51 65, malmo@firstcamp.se, www.firstcamp.se/malmo/ , N 55 34.34058’ E 12 54.4073’


2 kommentarer:

  1. Japp! Nu har jag läst igenom från början till slut.
    Man kan ju alltid åka och ta en titt hos något husbils-expo. Det är väl inte som då man åker och tittar på hundvalpar. Då kommer men hem med en ofelbart. Nej, vi ska bara titta lite....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många för vilka det har gått så med husbilar också :)
      Lycka till. Jag ställer gärna upp med synpunkter.

      Radera