fredag 14 april 2017

Spreewald - Oranienburg


Oranienburg blev det delvis pga det intressanta namnet och dels pga den intressanta historien när vi väl hade kommit så långt. Det lönar sig att googla historien. Jag tänker inte upprepa den här.
Slottsträdgården och slottet i Oranienburg
Staden är väl värd ett besök inte minst pga Oranienburgs roll under andra världskriget. Här fanns KZ Sachsenhausen, ett beryktat koncentrationsläger, numera ett museum.
Under de allierades flyganfall i mars och april 1945 förstördes 70 % av alla stadens byggnader. Vilket vansinne! Kriget var nästan slut men Hitler lät hellre landet förstöras än att ge upp, även om förlusten i kriget sedan länge hade varit helt klar. Hitler tog livet av sig 30  april. Tänk hur mycket som skulle ha sparats om man skulle ha lyckats bli av med den dåren tidigare. Och tänk vilket makt en dåre kan tillskansa sig. Ruskigt och obegripligt.

Nu åter till saken. Jag hade som jag nämnde i går ringt till Wohnmobilstellplatz Schlosshafen Oranienburg för all kolla läget. Det är fråga om en egentligt ställplats där man inte kan boka på förhand. Vi hade fått rådet att komma i tid eftersom stället förväntades bli fullt. Vi kom fram 13-tiden efter en fin resa längs huvudsaklingen mindre tvåsiffriga vägar. Det fanns gott om plats när vi kom men nu mot kvällen börjar det bli ganska fullt. Ett sätt som vi kommer att hålla oss till i fortsättningen är att resa på förmiddagarna och kolla besöksmålen på eftermiddagarna. Då är det lättare att hitta i synnerhet ställplatser.
Wohnmobilstellplatz Schlosshafen
En vackert belägen plats med den service en husbilare behöver. Slotten och den jättelika och mångsidiga slottsträdgården ligger på några hundra meterts promenadavstånd. Tyvärr får man inte ta hundar dit, så det blev först en hundpromenad till centrum och sen en promenad utan hund till trädgården. Den är verkligen värd att besöka. Redan nu tidigt på våren var det riklig blomsterprakt. Jag kan tänka mig hur det ser ut senare på sommaren.

Wohnmobilstellplatz Schlosshafen Oranienburg, Rungestr. 47, +49 3301 203135, hafenmeister@oranienburg.de, N 52 45`30.66“, E 13 14'18.29”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar