fredag 9 juni 2017

Avmaskning i Kiruna

(av Martin)
Nya landskap
Nästa planerade etapp efter Laxforsen var Kiruna alldeles i närheten. Där hade vi tid hos en veterinär kl 11. Vi tog god tid på oss för att hitta stället. Kiruna är i mitt tycke inte en speciellt charmig stad; snarare tvärtom faktiskt. Staden domineras totalt av LKAB:s gruvdrift; något annat är ju heller inte att vänta. Byggnader och gator verkar utslängda av en slump. Gatunumror saknas också totalt vilket gör det svårt att hitta. Men vi hittade till slut och kom till mottagningen med fem minuter till godo. Hundarna fick sina piller och stämplar i passen.
Vad jag egentligen borde ha vetat men inte kom att tänka på är att det måste gå 24 timmar mellan pillren och det att hundarna gör sin entré i Norge. Därför beslöt vi att ta det lugnt på vägen norrut och hitta på nånting under dagen. Vi var imponerade av de snöhöljda fjällen på väg norrut. En mäktig syn. De höga norska fjällen syns väldigt långt och också på svenska sidan finns det rätt höga fjäll med snö längs hela fjällsluttningarna.

Det blev en kaffepaus vid en liten fors på vägen och senare smörgåslunchpaus på en vacker utsiktsplats med stiliga vyer över Torne träsk med norska fjällen i bakgrunden. Varför heter det förresten träsk när det är en över 70 km lång sjö?
Stödbensöl i Tornehamn
Vid Abisko tog vi en paus, bytte till vandringskläder  (fortfarande shorts och kortärmat) och gick på en några kilometers vandring till Stornabben som är en rätt hög ”knall” ovanför Abisko. Därifrån var det en mäktig utsikt över Abisko och Torne träsk.

Sista anhalten före Norge blev Tornehamn, en ställplats som ligger väldigt vackert vid Torne träsk (N 68.43137, E 18.67277). Där stannar vi över natten och väntar på att klockan skall bli 11.08 innan vi passerar gränsen till Norge. I passen står det att hundarna fick sina piller kl 11.08 i dag. På ställplatsen finns det några (ca 8) husbilar och en husvagn. Många nationaliteter är representerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar