onsdag 7 juni 2017

Det våras för Herman

(av Martin)
Jag anser att det blir vår när björkarna får mössöron.Om man räknar så, så upplever vi nu tredje våren det här året. Första gången vårades det för oss när vi var i Polen och Tjeckien under vår östersjörunda med Herman i april. Andra gången var hemma i Skuru i  mitten av maj när mössöronen var ordentligt försenade jämfört med hur det brukar. Tredje gången är just precis nu. Vi har kommit till Lapplands sydligaste kommun, Simo och har parkerat i den halvt nedlagda fiskehamnen i Simoniemi. Hit kom våren med oss. Det är soligt och varmt, över +20 C för första gången i år. Hittills har det varit kallt och vinter. I Saariselkä öppnade man skidliftarna på nytt för några dagar sedan. Det lär bli dags att stänga dem nu. Prognosen ser också fin ut. Vi räknar med att vara i Narvik på fredag kväll. Där är prognosen 20-25 C en vecka framöver. Det är bara att tacka och ta emot, vilket vi gör. Tänk vilken timing och tur. Det är inte typiskt för oss. Väldigt många somrar har vi faktikst haft uselt väder när vi seglat i början av juni, vilket vi gjort praktiskt taget varje år så länge vi minns.
Färden hit efter en ljuvlig morgon i Korpilahti var rätt ointressant kanske med undantag av en kaffepaus i Säynätsalos vackra småbåtshamn och en lunchpaus i Vaskikello i Pyhäjärvi. Mest gick färden ut på att tillryggalägga kilometrar för att komma norrut. Ännu i morgon blir det en hel del kilometrar till Kiruna men sen blir det betydligt lugnare.

På tal om lugnt. Här i Simoniemis fiskehamn (N 65.65248, E 24.90226), är det verkligt lugnt. Vi ser fram emot en sen men solig middag. Vi har gott om tid. Solen går ner kl 24.10 och upp igen kl 02.26.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar