onsdag 7 juni 2017

God Morgon Korpilahti!

(av Martin)
Vi ligger i småbåtshamnen i Korpilahti (N 62.01436, E 25.55465), dit vi kom i går kväll. Så mycket seglare är vi ännu att vi dras till båtar och vatten. Vi frågade byborna om vi kunde ligga här över natten och fick mycket välkomnande svar. Som vanligt fick vi också god kontakt med ett par hundägare. Hundar förenar människor. Hamnen har plats för ett hundratal båtar, både segelbåtar och motorbåtar och ligger väldigt vackert i Kirkkolahti (Kyrkviken).
Nu är vi äntligen på väg på vår färd norrut som så småningom skall leda oss mot Lofoten och ishavskusten. Den här gången är väldigt lite planerat, förutom att vi skall vara hemma till midsommar. En fästpunkt har vi i tidtabellen och det är att vi har tid hos en veterinär i Kiruna för att få hundarna behandlade mot dvärgbandmask (Ecinococcus) och få stämpel i passet. Det måste man göra för att föra hundar från Sverige till Norge eller Finland.
Skuru – Tavastehus tog vi som en transportsträcka med en kort kaffe- och hundkisspaus i Nummela. Färden vidare från Tavastehus norrut gick längs en fantastiskt vacker och fin väg genom böljande landskap. Osökt kom vi att tänka på Runeberg i Fänrik Stål: ”Tavastehus, jag kan ej glömma huru i månens sken du låg, när ifrån Hattelmalas höjder jag dig första gången såg...” (tror jag på ett ungefär) eller Topelius  ”Jag gungar i högsta grenen av Harjulas högsta ås. Vidt skina de blåa vatten, så långt de av ögat nås....” (tror jag på ett ungefär). ”Jag sitter källa...” av Runeberg kommer väl också härifrån.
Som sagt är det väldigt lite vi planerat. Ett möjligt mål för natten var var Jämsä. Nära centrum ligger en pytteliten sjö med en fin badstrand och en rätt stor parkering dit karavanare är välkommna. Vi konstaterade att mopoungdomarna som nyss börjat sitt sommarlov nog kan föra en del oljud rätt sent på kvällen så vi åkte vidare. En annan möjlighet som vi hade kollat var hamnen i Säynätsalo där det också finns både badstrand och parkering. På vägen dit fick vi syn på Korpilahtis småbåtshamn och åkte ner för att kolla. Det var en lyckträff.

På kvällen intog vi en middag på grillad kassler och vit sparris. Vi har inhandlat en helt fantastisk ”bordsgrill” av märket Lotus. Den bränner kol och är helt rökfri genom att en liten batteridriven fläkt sköter om förbränningen av en mycket liten mängd kol. Grillen är klar att användas efter fem minuter och brinner ytterligare ca en halv timme. Den är konstruerad så, att den inte blir varm utanpå och man kan ha den på bordet. Det blev en fin stämningsfull middag ute på stranden med Päijänne som kråmade sig i kvällssolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar