söndag 11 juni 2017

Från vinter till sommar på mindre än en timme


Torne träsk vid Tornehamn
(av Martin)
På Torneträsk höll isen på att sjunka, men det fanns ännu en hel del is kvar. När vi åkte vidare norrut och uppåt en rätt kylig men klar morgon blev vintern ännu tydligare. Många sjöar var ännu helt istäckta och det var ordentligt med snö längs fjällsidorna och i björkskogarna. På ett ställe såg vi en pimpelfiskare på isen, antagligen på rödingsfiske.
Norska gränsen passerades helt odramatiskt trots att det är en EU-gräns. Inga hundpass eller andra pass efterfrågades. Faktiskt så såg vi inte till en enda tull- eller passtjänsteinnehavare.
Färden mellan Tornehamn och Narvik är inte lång, ca en timme. När den högsta punkten passerats och det bar iväg neråt förändrades landskapen dramatiskt. När vi kom ner mot kusten rådde full sommar och en otroligt frodig grönska. På sina håll hade björkarna haft så bråttom att de inte väntat på att snön skulle smälta bort innan bladen utvecklades. Det såg rätt konstigt ut med björkar i full bladskrud stående med fötterna i snön.
Vi åkte in till Narvik bara för att titta på byen och också för att handla det nödvändigaste. Först stannade vi vid en supermarket, där vi också tankade. Sen parkerade vi nära centrum och tog oss en promenad ner till småbåtshamnen, vart annars. En hel del motorbåtar men rätt lite segelbåtar. Narvik gjorde ett sympatiskt intryck med sina villor byggda på sluttningarna och ofta i tre våningar. De flesta husen var snygga och välskötta och överallt pågick renovering och upputsning. För det mesta saknades trottoarer. Man gick längs husen där det också växte blommor av olika slag. Dit kanske vi flyttar i vårt nästa liv.
Evenes camping
Sen gick färden vidare runt Ofotfjorden. Vi ville mot Tjeldøyahållet och hittade en husbilscamping på MEINWOMO-appen som hette Evenes camping (N 68.45805, E 16.70465). Det visade sig vara ett rätt litet och mycket vackert ställe med all den service vi behövde.
Som granne hade vi ett nederländskt trevligt par med en trevlig labrador. Dem hade vi också som grannar i Tornehamn kvällen innan.
Till middag grillades entrecote på Lotus-grillen. Därtill intogs kokt potatis, broccoli, vitlökssmör och en liten sallad samt ett gott rött.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar