lördag 17 november 2018

Krakow (Polen)-Wilfersdorf (Österrike)



(av Martin)

17.11.2018 Krakow (Polen)-Wilfersdorf (Österrike)

I dag blir det inte mycket skrivet. Och inga bilder heller närmast av den enkla anledningen att jag inte tagit några. Kanhända tar jag en bild av vårt nuvarande härbärge i morgon och sätter till den sedan. 

Dagen har inneburit en avsevärd milstolpe på vår väg. Jag återkommer.

Elcamp där vi övernattade är ett företag i husbils och -vagnsbranschen. Man har inte öppet på veckosluten. Det sade man ingenting om i går när vi checkade in i går kväll. När vi vaknade i morse befann vi oss tryggt inspärrade bakom grindar och staket. Tomten var stor så det var inga problem att rasta hundarna före frukost (Martins jobb). Efter frukost skötte vi om tömning av grå vatten och toakassett och tankade vatten. När vi sedermera skulle iväg råkade vi på en person som ringde till firman bredvid som hade en säkerhetsvakt som släppte ut oss mot uppvisande av kvitto att vi var vi och att vi hade betalt våra 30 zloty (7 €). 

Enligt Google Maps fanns det ett intressant område bredvid där vi tänkte ta vår morgonlufs med hundarna. Vi hittade en parkeringsficka vid landsvägen och tog oss mödosamt upp på en platå omgiven av diverse ”grustag”; inte grus i vår mening men nog en jordmån av krossad kalkstens- och sandblandning. På området lär finnas ett system av grottor där diverse partisaner från första världskriget lär ha gömt sig. Grottorna hittade vi aldrig.

Efter ett tags funderande beslöt vi oss för att åka vidare för att hitta en bättre plats för vårt morgonkaffe än nämnda parkeringsficka. Vi tog kurs mot Brno (Bruno utan ”u”) utan närmare adress än centrum.

Morgonkaffet intogs sedermera på ett café längs vägen, där vi också tankade LPG och diesel. Angi tog en lufs med hundarna medan jag funderade på andra saker (med slutna ögon).
Vi åkte vidare huvudstråket mot Bruno utan ”u” och kom fram vid 14.30 tiden. Vår ciceron Jane (TomToms medhjälpare), hade hittat en parkering mitt i centrum invid gamla stan. Vi lämnade hundarna ombord och tog oss en promenad till gamla stan för att få oss en lunch av något slag. Det var lugnt i byn. Affärerna hade stängt redan. Precis som i Karis en lördag. Vi hittade i alla fall ett café där vi fick oss varsin riktigt god panini och varsin god kopp kaffe.

Ställplatsen i Wilfersdorf
Sedan åter till Herman och vidare. Vi beslöt oss för att åka till Österrike och en parkering utanför Schloss Wilfersdorf i byn Wilfersdorf som vi hittat på appen Campercontact.

Nu åter till förändringen på vår färd. Vi skippade Tjeckien nästan helt med undantag av en kort avstickare till Brno. Också Polen togs med rätt långa kliv. Vi känner oss nämligen inte riktigt hemma i Östeuropa, närmast Polen och Tjeckien. Där är det inte så lätt att hitta fina övernattningsplatser. Dessutom talas det språk som vi överhuvudtaget inte förstår och så har man en valuta som gör saker krångligare för oss. Vi vill inte att allt skall vara som hemma. Det är inte därför vi reser. Vi är nyfikna och ger oss gärna in på äventyr men ändå. Känslan att komma till Österrike och få tala tyska och betala med euro gjorde mig nästan euforisk.
Schloss Wilfersdorf

Vi är nu parkerade invid Schloss Wilfersdorf 70 km norr om Wien. Vi firade vår ankomst med att inta vårt stödbensöl på den lokala Kneipen 100 m från oss och bekanta oss med lokalbefolkningen. Vi ligger mitt i Österrikes berömdaste och största vindistrikt Weinviertel. I morgon skall vi bekanta oss närmare med området.

Det blev tydligen en del skrivet i alla fall.



4 kommentarer:

  1. Ni är ju snart framme i Italien! Hur som helst kan ni ta någon dag och njuta av gott vin. Grüner veltliner kan vara riktigt gott, och den där delen av Österrike är vacker, lagom kuperat och grönt. Wie är sedan enligt min mening en överreklamerad stad. Stora delar ser ut som bortre Tölö, och den delen av Helsingfors är ingen njutning för ögat. Men visst finns det. Klimpmuseet är underbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det var autokorrigeringen som ändrade Klimt till Klimp... :-)

      Radera
    2. Vi har faktiskt ägnat hela dagen idag till att åka omkring i Weinviertelområdet och besökt vinotek och också köpt med oss en del just Grüner Veltliner viner. Synd bara att en (jag) måste köra. Ett mycket fint område. Dessutom har vi haft tur med vädret.

      Radera
    3. PS. Vi är tillbaka i Wilfersdorf. Första gången med Herman två nätter efter varandra på samma plats. Det lär bli meta av den sorten under resan.

      Radera