tisdag 27 november 2018

Peschiera del Garda – Bologna - Ravenna


(av Martin)
26.11.2018 Peschiera del Garda – Bologna
Dagen blev mest ett kringåkande (i ordets egentliga bemärkelse) runt Bologna för att leta rätt på två leverantörer som jag hittat på nätet. Återkommer.
Före det åkte vi efter sedvanlig frukost och hundpromenad till en biltvätt, Autolavaggio Self Service för att tvätta Herman, som senast tvättats i Polen och efter det varit med om en hel del regniga och smutsiga vägar och såg eländig ut. Lika eländig visade sig Autolavaggio vara. Den hade en betalautomat dit man skulle peta in euron och få ut en tvättpollett. Men automaten funkade inte. Sedlar vågade vi inte ens försöka. En hjälpsam ung dam på macken invid viste att det var ”molto problema” och vi kunde inte annat än ge upp. Vidare sedan till en Fiat reservdelsfirma nordväst om Bologna. Närmaste ställe där man med viss tvekan kunde parkera Herman var ca 500 från företaget. Angi lämnades som vakt och hon fick sedermera flytta Herman. Det var nämligen så, som vi tidigare skrev, att blinkerglaset på Hermans högra backspegel tagit mot någonting och gått sönder. Fiatåterförsäljaren vi hittade var välförsedd med kunnig personal (förutom språkkunnighet) men jag lyckades få blinkerglaset köpt och dessutom till högra sidan (destra). Googles översättare är till stor hjälp sådana gånger. När man sedan skall åka från nordvästra sidan av Bologna till sydöstra sidan av staden blir det att åka runt längs ringvägen, Tangentiale. På sydöstra sidan av staden hade jag nämligen hittat en som säljer husbilar och husbilsutrustning. Det var nämligen så, att någon bandit vid något tillfälle hade öppnat luckan till gasflaskorna och stulit min fina gasnivåmätare, som jag visserligen bara behöver för den finska flaskan, LPG-flaskan har en egen mätare. Gas från den finska flaskan har vi inte ännu använt på resan. Det har nämligen varit ganska tätt med LPG-stationer. Jag hade kollat på nätet att företaget sålde rätt mätare, Truma Level Check, och dessutom till ”Black Friday” pris. På vägen dit skulle vi tanka både diesel och LPG. Vi hittade en mack som sålde båda och tankade LPG som skulle betalas i kassan och diesel på kort. Jag visste att det kan vara problem med LPG i Italien i och med att gasen är subventionerad som bilbränsle och egentligen inte får säljas till annat. Efter ett långt parlamenterande med en mycket charmig mackförestånderska fick jag i alla fall betala det jag hade tankat. Hon berättade att om hon blir fast får hon böta 3000 €. No hard feelings.
Husbilsfirman visade sig vara stor och välförsedd och jag hittade min Truma Level Check (Indicatore di livello di gas) till nedsatt pris.
Vi hade utsett en ställplats i en park en bit söder om Bologna på syd sydvästra sidan. Sagt och gjort. Runt Bologna igen längs Tangetiale. När vi kom fram var det mörkt men vi hittade platsen som låg vid ett fint hotell i en vacker park. Incheckning i hotellet.
En kvällspromenad i mörkret, en bit mat i Herman och till kojs.

27.11.2018 Bologna – Ravenna
Morgonpromenaden i parken i dagsljus var fin. Efter morgongöromål servade och tvättade vi Herman. Ställplatsens servicepunkt hade nämligen en tvättmöjlighet och en borste med skaft för ändamålet. Det nya blinkerglaset monterades också av den medhavda bilmontören.
Efter morgonkaffet drog vi iväg mot Ravenna. En färd som tog drygt två timmar längs småvägar. Nära centrum hittade vi en husbilsställplats i samband med en kommunal parkering.
Vi gick in till centrum av gamla stan på en längre promenad med hundarna. Ravenna är en mycket gammal stad med massor med gamla historiska byggnader. En del från 500–600-talet och i fint skick. Man blir onekligen ödmjuk inför denna gamla kultur från en tid då vår egen kultur befann sig i järnåldern. I morgon blir det en ny titt på historiska byggnader.


Undrar förresten hur man grundade husen då för 1500 år sedan. Inte en spricka i murarna och ändå var området i princip en träskmark. Hmm... I morgon skall vi kolla inneluften i ett par 1500 år gamla kyrkor. Jag är övertygad om att man inte har problem.

Ravenna är en mycket cykelvänlig stad. Det cyklas på alla gator och i alla gränder och bilisterna verkar att ha en stor respekt för cyklisterna. Som fotgängare med två synnerligen stadsovana hundar får man vara på sin vakt hela tiden. Men bra har det gått.


Alla städer vi har besökt under resan har en egen atmosfär. Ravennas atmosfär är vänlig och positiv. Också den gulrosa färgen på alla tegelbyggnader ger ett mjukt och vänligt intryck. Det är speciellt för Ravenna.

Katedralen i Ravenna, Sant' Apollinare Nuovo,
del äldsta delarna från 500-talet.
Endast fasaden är putsad. I övrigt är byggnaden
 i rödtegel.

Tornet är från 500-talet

Sant' Apollinare Nuovo från innergården



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar