fredag 16 november 2018

Suchedniow – Krakow


(av Angi)
16.11.2018 Suchedniow – Krakow

Fint staket i Suchedniow
En morgonpromenad i Suchedniows villaområde visade på mycket varierande gårdar. Många är mycket välskötta med stensatta och vackert kantade gångar och klippta och ansade prydnadsträd och -buskar medan grannen kan vara ett fallfärdigt ruckel. Alla är inhägnade med staket och också där varierar det mellan stilfulla smidesarbeten och vanliga trästaket eller metallnät. På många av gårdarna skällde mer eller mindre ilskna gårdvarar så Willie var mycket reserverad medan Charlie tufft med vänligt viftande svans försökte bli vän med dem. Vi lämnade en mycket trevlig campingplats med rena och fina sanitetsutrymmen och var enda gäst där denna tid på året.

Gravgård
Vi lämnade också det polska slättlandet och åkte iväg från stora arealer av fruktodlingar, främst äpple, mot ett mera kuperat och mindre odlat landskap. Vi körde längs huvudvägen som på sina ställen var under byggnad men trafiken löpte trots det alldeles hyfsat. Martin har väntat på att kunna fotografera en katolsk begravningsplats och vi såg en längs vägen som vi lätt kunde köra till så det gjorde vi och han fick sina foton av de granna blomsterprydda gravarna. I Krakow hjälpte GPS-Jane oss att hitta en bevakad parkeringsplats alldeles intill den gamla staden, Stare Miasto. Krakow skadades inte nämnvärt av bombningar under slutskedet av WW II och 1978 fick gamla Krakow världsarvsstatus. Den anses av en del vara världens vackraste stad. Vi tog hundarna (som inte är några stadshundar, lite för nyfikna på allt) med och gick mot gamla staden. Vi följde strömmen av folk upp mot slottskullen Wawel och kom in genom porten till en stor öppen plats omringad av slottet, några kyrkor, vackra byggnader och murar. På den öppna platsen finns också gamla utgrävda ruiner. En vakt kom till oss och meddelade att man inte får ha hundar på detta område så jag fick åtföljd av vakten gå därifrån, fick inte ens vänta på fotograferande Martin.

Torget i Stare Miasto, Krakow
Nåväl, vi fortsatte genom gamla stan mot det stora torget, faktiskt stort där förberedelserna inför den stora julmarknaden var i full gång, och beundrade vackra hästdroskor, alla med vitmålade vagnar, gamla byggnader och handel och vandel på torget. De enda hundar vi såg var Charlie och Willie! Intrycket av staden är att den har varit en rik stad, bredare gator än i Warszawa eller Gdansk, massor av kyrkor och mycket ungdomar på gatorna vilket visar på att det är en viktig universitetsstad (universitetet hör till de äldsta i Europa, grundat 1364). Staden har ca 50 000 studeranden. 

Natthamn har vi hittat på en ställplats som upprätthålls av ett företag som handlar med husbilar så här har vi som grannar till saluvarande nya husbilar. Här är lugnt och bra.


Hästdroskor på rad vid torget i Stare Miasto, Krakowe 













2 kommentarer:

  1. Hej på er! Det var ett roligt sammanträffande när vi läste er blogg. Vi startar vårt husbilsäventyr i övermorgon och åtminstone till Krakow tar vi samma rutt söderut. Vi har inte slagit fast någon destination utom att vi vid jultider ska träffa vår seglande son någonstans längs Italiens västkust. Vem vet om vi träffas någonstans? Ha det roligt på äventyret. Många hälsningar från Ari, Ylva och Wilda hunden.

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra din kommentar. Hoppas vi ses och lycklig resa!

    SvaraRadera