onsdag 28 november 2018

Ravenna – San Marino


(av Angi) 
28.11  Ravenna – San Marino

Basilica di San Vitale
Det har varit en dag med massor av fantastiska intryck. Dagen började med att Martin och jag efter en kort hundpromenad lämnade hundarna i Herman och promenerade in till gamla stan. Jag hade kombinerat Ravenna med mosaik, varför vet jag inte, men vårt mål får dagen gav mig rätt. Vi gick till Basilika di San Vitale. Den bysantiska kejsaren Justinianus lät bygga den på 520-talet, för 1500 år sedan! Man blir ödmjuk. Enligt Wikipedia anses den vara ett av de främsta arkitektoniska verken inom den bysantinska konsten. Inte nog med det, interiören innehåller både fina strukturer i pelarfästen och marmorlister, tak-och väggmålningar och det som tog andan ur mig var det valv som var helt dekorerat med mosaik, både figurer, berättelser ur gamla och nya testamentet, bakgrund och inramning till bilderna, helt otroligt och skapat för 1500 år sedan. Också golven var mosaikarbeten dock med större bitar och av annat material, inte glaserat utan stenläggning i symmetriska mönster av olikfärgat stenmaterial.

Mosaik i Basilica di San Vitale


Mausoleo di Galla Placidia
Därifrån gick vi in i en anspråkslös byggnad liksom basilikan byggd i beigerosa tegel, ett mausoleum som kejsarinnan Galla Placidia lät bygga på 400-talet, men som hon inte lär vara begravd i, hon dog i Rom. Väggar och tak är också här helt utsmyckade med mosaiker, dels vackra mönster och dels figurer, alldeles otroligt! Fönstren var intressanta, ”fönsterglaset” bestod av tunna marmorskivor, så tunna att ljuset trängde igenom och man såg marmorns vackra struktur i belysningen. Vad finns det av dagens byggnader och konst som överlever i 1500 år?



Mosaik i  Mausoleo di Galla Placidia
Genomskinligt marmorfönster i
Mausoleo di Galla Placidia




















Vy från San Marino
Nåväl, vårt nästa mål var San Marino som Martin har drömt om att få uppleva. Lite bakgrund: Grundaren den helige Marinus anses ha flytt undan den romerska kejsaren till berget där San Marino finns på 300-talet (kan ha varit 500-700-tal) och där grundat en kristen församling som sedan blev en av många stadsstater i Italien, men som behöll sin självständighet då Italien enades. Staden är byggd på och kring berget Monte Titano vars högsta punkt är 728 m över havet. Vi fann en bra plats på parkeringen delvis avsedd för husbilar nedanför staden och tog oss först upp till staden promenerande med hundarna. Senare tog vi oss upp en gång till, med hissarna, utan hundar och vandrade omkring i den gamla staden bland byggnader som alla såg ut som palats eller kyrkor. Från torget långt upp i staden beundrade vi utsikten och solnedgången bakom Apenninernas berg. Man har en vidunderlig utsikt över bergen och deras övergång i slätt för att sluta i Adriatiska havet.

Denna dag har varit stark av upplevelser, det får bli någon lugnare dag nu….


Vy från San Marino

Vy från San Marino















4 kommentarer:

  1. Ni tar andan ur en med er berättelser! Vilken resa ni får göra!

    SvaraRadera
  2. Roligt att läsa om era irrfärder och kringelikrokar i Italien. Hälsningar från andra sidan Adriatiska havet och lilla idylliska staden Primosten i Kroatien. Ari & Ylva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha det bra på andra sidan Adriatiska havet. Vi vinkar :)

      Radera
  3. Den tidiga arkitektur som man kan se i Ravenna är jag särskilt svag för. Enkel, ren och riktig.

    SvaraRadera