onsdag 21 november 2018

Wien - Graz - Villach


(av Angi)
20.11.2018  Wien – Graz

Snöväder på väg till Graz
Vädret hade inte blivit bättre under natten och utsikterna var inte optimistiska. Att åka in till Wien igen kändes inte lockande av den orsaken så det får bli en annan gång att dagsturista i parker och slott. Så vi åkte direkt efter morgongöromål vidare mot Graz. När vi kommit en bit på väg längs vår färd längs mindre vägar började det snöa riktigt ordentligt så att plogbilarna fick arbete. Det var ställvis ymnigt snöfall. Uppe i bergen var det riktigt besvärligt att köra längs serpentinvägarna i tätt snöfall. På sina ställen hann plogbilarna inte med. Herman är utrustad med snökedjor, men dem hade vi ändå inte användning för. Man får inte köra här med nabbdäck men Herman har nya friktionsdäck som var bra att ha.

En reflexion om trafiken är att den är smidig, chaufförerna är vänliga. Om man blinkar för att byta fil lämnas genast plats. Samma gäller om man som fotgängare skall över gatan, då stannar också bilarna. När vi har promenerat med hundarna har vi märkt att man tittar mötande fotgängare i ögonen och hälsar med ett vänligt ord. I affärerna och på ställplatserna möts man också av idel vänlig personal. Så skall det vara! Det borde vi lära oss mera om i buttra Finland.

Vi kom fram till Reisemobilstellplatz Graz på eftermiddagen, en stor ställplats med plats för över 160 husbilar. Alldeles intill finns en stor, riktigt stor simbassäng och andra områden för utomhusaktivitet så jag förstår att det är välbesökt sommartid. Alla utrymmen som toalett, dusch o. dyl. är i toppskick, rent och snyggt. Dessutom finns där tvättmaskin och torktumlare och det var vi i behov av. Vi hann tvätta och torka två maskiner, den sista tvätten tog jag ur tumlaren kl. 10 på kvällen.

21.11.2018  Graz – Villach

Rostning av kastsnjer på gång i Graz
På förmiddagen tog vi oss in till Graz, Österrikes näststörsta stad med ca 320 000 invånare och med en historia som sträcker sig tillbaka till stenåldern. Den är huvudstad i förbundslandet Steiermark. Ca år 1200 fick Graz stadsrättigheter och har sedan dess varit den viktigaste administrativa orten i ”inre Österrike”. Den har också tidvis varit Österrikes administrativa centrum. Där finns ett otal gamla kyrkor och palats, ett slottsberg på 471 m över havet, själva staden ligger ca 330 m över havet. Av slottet finns bara ruiner kvar likaså av stadsmuren. I Graz finns fyra högskolor och fyra universitet.
Gatukonst i Graz
Vi fann en parkeringsplats nära Kunstmuseum vid floden Mur, en byggnad i mycket utopistisk stil, en stor grå oformlig amöba med underliga takfönster som närmast kan beskrivas som sneda skorstenar med fönster i toppen. Den parkeringen visade sig sedan vara förbjuden, vi fick en böteslapp men vet inget om bötesbeloppet. Vi lämnade hundarna i bilen och tog oss in till Gamla stan som ligger på andra sidan floden Mur. Där njöt vi av den fina stämningen bland gamla vackra byggnader och bredare och smalare gator. Ena näsdynan på Martins glasögon hade gått sönder så det första vi gjorde var att söka upp en optiker som vi genast hittade. En trevlig ung dam satte i en ny dyna och bytte också ut den andra. Hon ville inte ens ha betalt! Martins ena Crox-sko har på något oförklarligt sätt blivit utbytt mot en två storelkar mindre och en mycket mera använd sådan, mycket förbryllande. Han behövde nya sådana. Graz´s huvudgata kantas av massor med affärer, de flesta med ganska höga prisnivåer. Vi gick in i ett par skoaffärer men Crox var något de inte hade, annars ett mycket vackert sortiment av skor, vackert framlagda. I den andra affären meddelade expediten oss vänligt att lite längre fram längs gatan fanns en affär, Shoe for you, där vi kunde hitta Crox och det gjorde vi. En annan sak som Martin ville ha var en österrikisk hatt. Under vårt strosande in bland gränderna upp mot den stora domen gick vi förbi en affär som sålde kläder och vapen för jägare och där hittade han en fin hatt, den saknar ännu fjäderdekoration men det skall väl komma det också. Försäljerskan där var duktig, förutom hatten köptes också en snygg grön tröja. Vi gick vidare mot domen som var en mycket stor kyrka som var öppen (liksom de flesta andra kyrkor vi sett) och som vi gick in i, mycket imponerande med otroligt vackra utsmyckningar både i träarbeten runt bänkar och predikstolar samt vackra altaren, både huvudaltaret och sidoaltaren. Kyrkan omnämns enligt Google första gången 1174 och är tillägnad helgonet Aegidius.
Träarbete från Graz Dom

Det blev lunchdags och vi gick in på en krog som såg anspråkslös ut men var fullbokad så när som ett bord. Där åt vi en god enkel lunch; en gammal källare, Stainzerbauer, mycket fin stämning.
Sedan tillbaka och iväg mot Villach ganska nära italienska gränsen. Vi tog vår vana trogen mindre vägar vilket förde oss upp i bergen, högsta punkten var över 1200 m. Stigningen uppåt var flackare än branten nedåt. Uppåt gick det ställvis på treans växel, neråt tärde det på bromsarna ordentligt. Tyvärr var det mulet och disigt, dvs vi körde på höjderna genom molnen, så utsikten var skymd. Intressant färd om än kartläsaren (jag) ibland satt lite spänd på min stol. Bromsarna tog vid sig så att vi googlade för att hitta en reparatör i Villach och det hittade Google åt oss (vad gjorde man förut?). På Fiatverkstaden gav de oss en tid kl. 8 på morgonen följande dag, inte illa, så imorgon får vi se om bromsklossarna skall bytas.



Solnedgång på väg mot Villach

I skrivande stund är vi parkerade på en parkeringsplats invid Drava, biflod till Donau vilket de flesta väl vet från ramsan om Donaus bifloder vi lärde oss i folkskolan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar