lördag 24 november 2018

Udine – Verona – San Giorgio di Valpolicella


(av Angi)

23 – 24.11 Udine – Verona – San Giorgio di Valpolicella

Husen ovanför skyltfönstren
Vi började dagen med att efter frukosten ta oss en promenad till en Intersparaffär knappt en km från vår parkering och inhandlade mat för kvällen. Här finns tre kategorier av Spar-affärer, Spar- , Eurospar och den största Interspar. Sedan blev det en kopp kaffe före vi startade vidare. Glaset på höger riktningsvisare, den som är placerad på backspegeln, hade lossnat, hur vet vi inte säkert, antagligen tagit emot någonting men vi vet inte vad, men för att försöka få det åtgärdat tog vi oss till en verkstad för FIAT Ducato. Där kunde de inte hjälpa oss så vi får försöka senare. Vi körde iväg och undvek motorvägar vilket förde oss genom ett nu platt landskap med mycket vinodlingar mot Verona. Eftersom vi körde längs mindre vägar tog det lite tid men vi njöt av landskapet och en fin och solig dag, som mulnade mot Verona. Lunch åt vi vid stranden av Piave-floden i San Dona di Piave. Vi närmade oss Verona i skymningen och trafiken blev tät så vi åkte längs motorvägen den sista stumpen. Vi parkerade invid muren till gamla stan, men flyttade sedan till en egentlig ställplats inte långt därifrån som låg vid Agide-floden. Det regnade smått hela kvällen så den tillbringade vi med undantag för hundpromenader inomhus.
Giuliettas balkong

Följande morgon hade regnet upphört så efter att ha skött om hundlufs och servat Herman åkte vi iväg till en parkering i Veronas gamla stad, vilket inte var så lätt. Verona var enligt Martin inte lätt att köra i med en husbil. Alla italienare kör ju i vita småbilar. Slutligen fann vi en invid muren och hoppades att ingen parkeringsvakt skulle tycka att Herman var för stor för platsen. Vi betalade 4 € för två timmar! Hundarna lämnade vi i bilen och tog oss vandrande in mot centrum av Gamla stan. Det vi nödvändigt måste se var förstås Julias (eller Giuliettes) balkong, skildrad i Romeo och Julia av Shakespeare. Vi har varit i Verona på 80-talet då vi bodde i Sverige så det var ett återseende av balkongen. Efter att ha trängts bland besökare med samma avsikt och vederbörligen ha fotograferat balkongen gick vi vidare lite utan mål i Veronas gamla vackra stad. Där finns fullt med lyxiga butiker med stora skyltfönster, men om man blickar lite högre upp ovanför de ofta stora skyltfönstren ser man de gamla husen med balkonger prydda med blomlådor och vackra fönsterluckor runt fönstren. Det är två olika världar den i gatunivå och den lite högre upp. Visst finns där också gamla gränder utan de stora affärerna. Efter att ha strosat omkring och tagit oss ett glas vin vid en trattoria intill Veronas antika arena, ett mindre Colosseum, tog vi oss tillbaka till Herman och till vår lättnad fann vi att vår parkering tydligen godkänts, ingen böteslapp!
Romerska arenan i Verona

Därifrån tog vi oss ut från Verona upp mot Valpolicella-området. Verona ligger alldeles söder om bergen. Vårt mål var att ta oss upp till en ort vid namn San Giorgio di Valpolicella nordväst om Verona uppe på väg mot höjderna. På vägen handlade vi och hittade en vackert belägen parkering invid vägen där vi åt en lätt lunch. Sedan vidare mot San Giorgio som är en idyllisk liten stad uppe på ett krön. Där vandrade vi omkring, tog oss ett glas vin utanför den enda för tillfället öppna baren där ett sällskap ortsbor stod och minglade och vi med dem. Det är en vacker plats med utsikt över trakten och med Lago di Garda inte långt borta i fonden. Vi fann efter lite sökande en bättre parkeringsplats intill centrum av San Giorgio och skall strax gå tillbaka in till byn för en måltid på en av de två krogar som vi blev rekommenderade av en bybo då vi tog vårt glas vin. 
Nu är vi återkomna från en god måltid i en av de rekommenderade krogarna, Trattoria dalla Rosa Alda. Av de två servitörernas utseende att döma var de bröder vilka förmodligen tillsammans med sin far drev krogen. Vi blev väl betjänade av den ena (äldre?) brodern på engelska. Vi åt en smaklig antipasto utan fisk men med en sorts bacon, korvar och sallader, mycket gott, och efter det goda lammkotletter på stekt potatisbedd. Till detta drack vi förstås ett Valpolicella-vin från Marano di Valpolicella. I morgon åker vi förmodligen till Marano di Valpolicella.


Gränd i San Giorgio di Valpolicella



Utsikt från San Giorgio di Valpolicella mot Lago di Garda










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar